Soud vyhověl první žalobě kvůli státní maturitě

Brno - Krajský soud v Brně vyhověl první žalobě související s nedávnými státními maturitami. Nařídil jihomoravskému krajskému úřadu, aby se znovu a pečlivěji zabýval výhradami neúspěšné studentky, která požádala kraj o přezkoumání výsledku maturitní zkoušky z češtiny. Soud zdůraznil, že justice nemůže posuzovat znalosti studentů, ale jen procesní správnost řízení a kvalitu rozhodnutí krajského úřadu.

„Soud je tu od toho, aby přezkoumal, zda správní orgán skutečně řádně prověřoval původní hodnocení, a to na základě spolehlivého podkladu, zda dospěl k jasně a srozumitelně odůvodněnému závěru ohledně hodnocení zkoušky a zda tento závěr je ve vztahu ke zjištěným skutečnostem přiléhavý,“ popsal soudce David Raus. „Musíme to zdůvodnění důkladně prostudovat a to nám poskytne návod, jak vytvořit rozhodnutí nové,“ uvedl mluvčí jihomoravského krajského úřadu Petr Holeček. 

Konkrétně se krajský soud zabýval žalobou studentky brněnského Biskupského gymnázia, která neuspěla se slohovou prací z českého jazyka. Úředníci podle krajského soudu při přezkoumávání hodnocení nereagovali na jednotlivé studentčiny argumenty. Vyžádali si oponentní hodnocení od maturitního centra Cermat, ale to podle soudu nestačí. Úřad si nyní musí opatřit další odborné podklady a rozhodnout znovu, tentokrát s vyčerpávajícím odůvodněním. „Jedině tak dostojí své povinnosti, kterou mu školský zákon ukládá,“ zdůraznil Raus. Studentka má prý z verdiktu radost, blíže se k němu ale nechce vyjadřovat.

Podle Rause justice v podobných případech nikdy nebude určovat, jaké hodnocení a jakou známku měl student za slohovou práci obdržet. Nebude posuzovat pravopis, písařské chyby, stylistiku, kompozici ani dodržení příslušného slohového útvaru, stejně jako by soud neposuzoval hodnocení žáka učitelem při jakékoli jiné zkoušce. „Správní soud tu není od toho, aby polemizoval s učitelem v jeho hodnocení a aby mu sděloval, jak on sám by studentův výkon u zkoušky hodnotil,“ uvedl Raus.

Verdikt je podle odborníků průlomový a ukazuje na chyby v systému. „Všechna odvolání se řešila stejně, krajský úřad nerozhodoval sám, ale vyžádal si stanovisko od Cermatu. Ten systém je špatně, musí se změnit,“ domnívá se mluvčí obecně prospěšné společnosti EDUin Tomáš Feřtek.

U státních maturit propadlo 21,2 procenta studentů, oproti loňsku stoupla neúspěšnost o 1,7 procentního bodu. Mnoho studentů si stěžuje na hodnocení zkoušky, zejména slohových prací. Krajské úřady při přezkoumávání výsledků vyhověly v průměru asi třetině nespokojených studentů. Žaloby k soudu zatím poslalo jen několik jednotlivců. Pochybení při maturitách už uznalo i vedení ministerstva školství. Ministr Petr Fiala odvolal ředitele společnosti Cermat Pavla Zeleného a nařídil audit zkoušek.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)