Soudce poslal českého Breivika do vazby

Ostrava - Policie zveřejnila podrobnosti k případu devětadvacetiletého Vojtěcha Mlýnka z Ostravy, kterého zadržela 10. srpna. Muž, který má za sebou kriminální minulost, měl v bytě několik stovek nábojů, zbraně a výbušniny. Na internetu se netajil obdivem k norskému masovému vrahovi Breivikovi. Podle dosavadních výsledků vyšetřování připravoval odpálení větší bomby. Při činu se asi chtěl vydávat za policistu, pořídil si totiž i části policejních uniforem. Za odpálení jedné bomby byl navíc před časem i odsouzen. Soud poslal odpoledne devětadvacetiletého muže do vazby.

„Bude zapotřebí zřejmě vyslechnout nějaké další osoby, které byly v kontaktu s obviněným a je žádoucí vyloučit možnost, že by je nějakým způsobem ovlivnil a vzhledem k charakteru trestné činnosti a rozsahu těch věcí, které byly nalezeny, a vzhledem k tomu, že on sám má pocit nějakéko ohrožení z vnějšku od někoho dalšího nespecifikovaného, tak nelze vyloučit, že by ve svých aktivitách pokračoval,“ uvedl soudce ostravského okresního soudu Antonín Šmuk.

Sympatie s norským mnohonásobným vrahem policie odvodila od toho, že jeho jméno devětadvacetiletý muž používal při elektronické komunikaci. Podrobnosti k tomu ale vyšetřovatelé zatím nechtějí sdělit. Policisté velmi nebezpečného muže zatkli ráno 10. srpna. Večer předtím se dozvěděli o skladišti zbrání a výbušnin. Muž je obviněn z obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování, za to mu hrozí až 8 let vězení.

  • Odpalovací zařízení zdroj: Policie ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3875/387404.jpg
  • Zabavené zbraně zdroj: Policie ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3874/387397.jpg
  • Zabavené nábojnice zdroj: Policie ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3874/387396.jpg
  • Policejní uniforma zabavená při domovní prohlídce. zdroj: Policie ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3875/387412.jpg

Do akce policie povolala i pražský Útvar rychlého nasazení. Obávala se totiž, že v bytě v panelovém domě, kde muž žil, je nastražena bomba vyrobená z letecké pumy. Tu byl podezřelý údajně schopen odpálit i na dálku a policisté muže zadrželi tak, aby to udělat nemohl. Odpalovací zařízení ale muž u sebe měl. Na místě byli pyrotechnici, policie také v oblasti rušila signál mobilních telefonů.

Marian Brzybohatý, děkan bezpečnostně právní fakulty Policejní akademie ČR:

„Tento muž má už za sebou celkem pohnutou kriminální násilnou minulost, pravděpodopně byl v hledáčku policie delší dobu, pravděpodobně byl sledován, pravděpodobně byla sledována jeho komunikace, takže to jsou možné zdroje informací, které policie mohla mít.“

„Dnes víme, že součástky nástražného výbušného systému byly funkční. K odpálení na dálku by ale pravděpodobně nedošlo. Podrobnosti nyní zkoumají naši experti,“ uvedl šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta. „Při prohlídce jsme zajistili leteckou pumu, která při iniciaci dosáhne teploty až několika tisíc stupňů a hoří po dobu 6 minut a prakticky nejde uhasit,“ doplnil. Kriminalisté zatím netuší, jaké přesné plány se zajištěnými věcmi muž měl.

O nebezpečnosti zadrženého muže vypovídá i fakt, že byl v minulosti už několikrát odsouzen. V jednom případě pak za odpálení bomby. Nástražný výbušný systém začátkem července 2010 umístil do dřevěného domku přečerpávací stanice nedaleko dálnice v Ostravě. Bombu pak odpálil na dálku u mostu. Policie jej dopadla a soud mu pak udělil šestiměsíční podmíněný trest. Osmnáctiměsíční zkušební zkušební doba uplynula teprve před časem.

Podle sousedů a dostupných informací zadržený muž nepatřil k pravicových extremistům. Obviněného považují spíše za podivína, který měl zálibu ve výbušninách. Okolí totiž obtěžoval častým odpalováním zábavní pyrotechniky.

Radovan Vojta, vedoucí odboru kriminální policie MS kraje:

„Při vstupu do bytu policisté dbali zvýšené opatrnosti, protože jsme měli poznatky k tomu, že by měl být byt zajištěn. Při neoprávněném vstupu osoby mělo dojít k iniciaci nástražného výbušného systému.“

Pravicový extremista Breivik loni 22. července na ostrově Utöya postřílel 69 účastníků letního tábora sociálnědemokratické mládeže poté, co pumovým výbuchem v Oslu připravil o život osm lidí. Breivik se k atentátu ve vládní čtvrti v Oslu a střelbě do levicové mládeže přiznal, ale cítí se nevinen. Sám si přeje, aby byl odsouzen jako trestně odpovědný člověk. V sázce je totiž podle něj věrohodnost jeho ideologie, hlásající odpor vůči přistěhovalcům, islámu, multikulturalismu či marxismu.