Hašek s Nečasem nehlasovali pro zákony svých stran ani jednou

Praha - Při důležitých hlasováních chyběl ve sněmovně v prvním pololetí nejčastěji poslanec ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Na druhém místě skončil bývalý středočeský hejtman David Rath, který je ale od poloviny května ve vazbě. Ve sněmovně ovšem příliš nehlasoval ani předtím. Důležitých hlasování se neúčastnil například ani bývalý ministr školství Josef Dobeš (VV), současný ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) nebo Vít Bárta (VV). Vyplývá to z výsledků pravidelné analýzy, kterou zveřejňuje sdružení KohoVolit.eu.

Hašek podle sdružení hlasoval jen ve třech procentech případů. O zákonech, které předložila jeho strana, dokonce nehlasoval ani jednou. Rath se ještě před svým zadržením účastnil necelé čtvrtiny hlasování a podíl jeho neomluvených absencí představoval 71 procent. 

„Je zarážející, že někteří poslanci se takřka neúčastní hlasování o zákonech předložených jejich stranou. Například premiér Petr Nečas (ODS) nehlasoval v první polovině letošního roku o zákonech ODS ani jednou,“ uvedl mluvčí sdružení Kamil Gregor. Naopak mezi poslance se stoprocentní účastí patří Rudolf Chlad (TOP 09), Roman Váňa či František Novosad (oba ČSSD).

Nejméně se účastní hlasování poslanci LIDEM a VV

Pokud jde o strany, pak se podle Gregora nejméně účastní hlasování poslanci LIDEM a VV, naopak nejvyšší účast vykazují KSČM a TOP 09. V regionálním srovnání nejméně hlasují poslanci zvolení v Praze a naopak nejvíce hlasují poslanci z Pardubického kraje.

Sdružení KohoVolit.eu vybralo pro svoji analýzu pouze hlasování o návrzích zákonů, mezinárodních smlouvách a o aktech EU. Šlo o 279 hlasování od ledna do května. Červen v analýze zahrnut není, protože web sněmovny byl v té době poruchový.

Vydáno pod