Dvořák: Současné kauzy mají zakrýt mocenský boj o DPP

Praha - Bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák tvrdí, že za jeho odvoláním je mocenský boj politiků. Na  jednoho z nich, pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS), už podal trestní oznámení, stejně jako na Davida Ondráčku z Transparency International, který jeho působení v dopravním podniku veřejně kritizoval. Podle svého názoru byl Dvořák odvolán proto, že se dostal do sporu se zájmovými skupinami kolem primátora Svobody. „To, co se dnes kolem dopravního podniku děje z hlediska financování, je záměr zničit dopravní podnik, ekonomicky ho dostat na kolena, svést to na Dvořáka, což je nesmysl, a pak ho privatizovat,“ řekl Dvořák v pořadu Hyde Park ČT24.

Podle Dvořáka je dopravní podnik mimořádně atraktivní z hlediska různých zájmových skupin politiků a všechny současné kauzy mají zakrýt problémy ve financování podniku hlavním městem. „Celá ta kauza má totálně přikrýt průšvihy kolem financování dopravního podniku,“ uvedl Dvořák.

„Dávat do souvislosti snižování přepravní kapacity v Praze s těmito kauzami je nehorázná lež,“ odmítl Dvořák.

Dvořák tvrdí, že jeho odvolání bylo odvetou za to, že odmítl podepsat pro dopravní podnik podle jeho názoru nevýhodnou smlouvu o poskytování služeb s hlavním městem. Podle této smlouvy mělo město údajně poskytovat městu nezměněné služby při stejné výši dotace. Podle Dvořáka je smlouva, kterou DPP pár měsíců po jeho odchodu podepsal, pro dopravní podnik extrémně nevýhodná. Bývalý ředitel dopravního podniku předpokládá, že cílem tohoto postupu pražské radnice bylo vylepšení rozpočtu města. Praha totiž dlouhodobě deklaruje, že její finance jsou v dobrém stavu, podle Dvořáka je ale stav městských financí katastrofální.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Dvořák podal trestní oznámení na Svobodu a Ondráčku

Podle Dvořáka se měl Svoboda dopustit trestného činu přisvojení pravomoci úřadu a zneužití pravomoci úřední osoby.

Ondráčka se měl dopustit trestného činu pomluvy, když v pořadu Otázky Václava Moravce jako první hovořil o zločinecké struktuře v dopravním podniku v době, kdy v jeho čele stál právě Dvořák. Svoboda měl bez vědomí městské rady najmout advokáta Václava Lásku, aby prověřil uzavřené smlouvy podniku. Místo toho, aby zadal forenzní audit. „K uzavření smlouvy o poskytování právních služeb s Mgr. Václavem Láskou tak … došlo netransparentním způsobem, bez výběrového řízení, na základě rozhodnutí jediné osoby (primátora Doc. MUDr. Svobody), a to bez hlasování kompetentního orgánu,“ cituje Aktuálně.cz z trestního oznámení.

Trestní oznámení na Svobodu Dvořák podal už 1. srpna a v nejbližších dnech zřejmě podá i na Václava Lásku. Podle Dvořáka měl Láska porušit mlčenlivost, když o auditu smluv veřejně mluvil. Odpovědnost nese i bývalý generální ředitel Lich, který umožnil Láskovi k dokumentům přístup.