Rekordy padají i dnes, Doksany hlásí 34,6 stupňů

Praha - Teplotní rekordy padají i dnes. Doksany na Litoměřicku hlásí 34,6 stupně a překonání 23 let starého maxima o 3,6 stupně. Nejvyšší teploty dosahovaly 29 až 34 stupňů, vedra trápila hlavně západní Čechy. Navzdory horkému počasí bylo o zhruba šest stupňů chladněji než v pondělí, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Kromě Doksan překročila rtuť 34 stupňů také ve středočeských Neumětelích, kde bylo 34,2. Ze stanic s pozorovací dobou delší než 30 let hlásí rekord také Louny, kde bylo 33,8 stupně, stejná teplota, byť ne rekordní, byla naměřena také v Ústí nad Labem-Vaňově. Jen o desetinu stupně méně a rekord hlásí také Cheb, nerekordní hodnoty 33,7 stupně dosáhla rtuť také v Teplicích. Rekord s teplotou 33,6 stupně hlásí i Plzeň-Bolevec. Hranice 33 stupňů byla odpoledne pokořena také v Brandýse nad Labem, České Lípě, Staňově, Doksech a Kopistech na Litoměřicku. 

I dnešní horký den ale v porovnání s 20. srpnem přinesl ochlazení. Nejvyšší teplota se v pondělí vyšplhala ve středočeských Dobřichovicích na 40,4 stupně Celsia, a bylo tak pokořeno absolutní maximum 40,2 stupně naměřené 27. července v Praze-Uhříněvsi.

Na středu a čtvrtek hlásí meteorologové teploty kolem 28 stupňů, na jihovýchodě území ale může být až 35, respektive 32. Tropy potrvají minimálně do pátku, parné dny budou doprovázet bouřky. 

Vydáno pod