Ekonom: Podklady pro nákup letadel CASA byly zavádějící

Praha - Materiály ministerstva obrany, na jejichž základě vláda rozhodla o pořízení dopravních letadel CASA pro armádu, obsahovaly zavádějící informace. Informuje o tom dnešní vydání týdeníku Ekonom, který má dokumenty k dispozici. Podle týdeníku podklady zpracovala kancelář tehdejšího náměstka Martina Bartáka. Argumenty ministerstva se podle týdeníku nezakládaly na pravdě. Jedním z příkladů je tvrzení, že přímý nákup letadel CASA bude pro stát výhodný, protože konsorcium EADS nabídlo odebrat pět nepotřebných českých bitevníků L-159. Nicméně obrana neměla podle Ekonomu důkazy, že v zahraničí najdou české bitevníky L-159 uplatnění. Odbyt pro české podzvukové letouny byl přitom jedním z důvodů, proč kabinet na nákup španělských dopravních letadel kývl. Bartákův mediální zástupce jakékoli zkreslování informací odmítl.

Podle týdeníku Ekonom vznikly klíčové dokumenty, na jejichž základě vláda o zakázce rozhodovala, v Bartákově kanceláři. Materiály vládě předložila tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová. „Problémem přitom je, že tyto původně utajené dokumenty obsahovaly neúplné a zavádějící informace,“ uvádí týdeník.

„Byla to účelová lež, ke které se ministerstvo uchýlilo, aby mohlo nákup uskutečnit,“ řekl Jaroslav Štefec, bývalý zástupce ředitele Úřadu pro dohled nad akvizicemi, který zakázku na letadla CASA prověřoval pro server iHNed.cz.

Informace Ekonomu potvrdil i mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. „V roce 2008 nemělo ministerstvo obrany žádné závazné prohlášení zájemce o užívání letounů L-159,“ uvedl. České bitevníky ani několik let po výměně v zahraničí nelétají. Jeden ze strojů v dvoumístné verzi dokonce nedávno Španělé vrátili zpět do Čech v rámci kompenzací za neúplnou funkčnost některých systémů dopravních letadel.

„Jakékoli zkreslování informací tehdejším prvním náměstkem a jeho úsekem pro vládu při přípravě pořízení letounů CASA je naprosto vyloučené a kategoricky je odmítáme,“ uvedl v reakci zaslané Ekonomu Bartákův mediální zástupce David Hluštík. Podobné dotazy jsou podle něj pokusem poškodit dobré jméno bývalého náměstka, který byl ministrem obrany v úřednickém kabinetu premiéra Jana Fischera.

Kvůli pořízení čtyř transportních letadel CASA je stíhána poslankyně a exministryně obrany Parkanová. Již dříve se přitom objevovaly informace, že nákup je patrně předražený. U strojů se při zavádění do armády objevily některé komplikace. Kvůli nefunkční ochraně proti raketám například ministerstvo obrany tvrdí, že stroje nemůže vyslat do mise v Afghánistánu. Společnost Omnipol, která obchod zprostředkovala, se ale brání, že letouny mohou i bez protiraketového systému v bojové operaci ISAF létat.