Olomoučtí policisté zadrželi ženu, která z lidí vylákala miliony

Olomouc - Olomoučtí policisté zadrželi padesátiletou ženu podezřelou z rozsáhlých podvodů. Téměř dvě desítky lidí připravila podle kriminalistů o skoro šest milionů korun, další tři miliony korun již měla přislíbeny. Žena od lidí údajně vylákala peníze pod příslibem jejich zhodnocení, většina pak ale padla na její nákladný život. Ženě z Přerova hrozí až desetileté vězení, nyní je ve vazbě.

Případ policisté odkrývali od září loňského roku, kdy se na ně obrátil první z poškozených. „Případ jsme vyšetřovali na základě trestního oznámení poškozeného a poté dalších lidí. Zahrnuje období od konce roku 2010 do dubna 2012. Dokumentujeme 18 poškozených s výší škody necelých šesti milionů korun,“ uvedl náměstek krajského policejního ředitele Karel Kadlec. Klienty obviněné ženy byli podle policistů většinou movití, vysokoškolsky vzdělaní lidé. Šlo o lékaře či právníky, kteří ženě svěřili od statisíců korun až po milion. Podle poškozených na ně působila velmi věrohodně.

Pachatelka podle policistů sázela na svou atraktivitu a charisma, od lidí z Olomouckého a Zlínského kraje vylákala peníze pod různými legendami. Představovala se prý jako právnička významných společností, jako členka dozorčí rady či jako manažerka, která zajišťuje kyvadlovou dopravu ropy mezi Arábií a Itálií. Tvrdila také, že na ropné tankery musí odcestovat vrtulníkem a doprovod ji mají zajišťovat stíhací letadla OSN. Vydávala se prý dokonce i za rozvodovou právničku miliardáře a ruského majitele Chelsea Romana Abramoviče.

Podle vrchního komisaře Radka Otáhala, který na případu pracoval, žena deklarovala, že má právnické vzdělání a že studovala na Masarykově univerzitě v Brně, podle právnické fakulty ji tam však nikdo nezná. „Měla přesné znalosti ohledně obchodování s ropou, poškození si její tvrzení i ověřovali na internetu. Čerpala zřejmě ze stejných zdrojů,“ uvedl Otáhal. Kriminalisté také odhalili, že vedla celkem nákladný život, měla několik pronájmů a vlastnila i několik luxusních aut jako BMW či audi. „Žena sice pocházela z Přerova, ale operovala především v Olomouci. Měla pronajatou luxusní vilu v Neředíně a apartmán v centru Olomouce,“ doplnil komisař.

Ženu měnila bydliště a cestovala. Vyhlášeno po ní bylo nakonec i celostátní pátrání, zadržena byla před několika dny na čerpací stanici na silnici R46. Policisté přitom nevylučují, že poškozených může být ještě více. Obviněná žena se z podvodů v minulosti již dvakrát zodpovídala před soudy, na Slovensku byla potrestána devíti lety vězení, z čehož si sedm roků odseděla. Loni se zodpovídala i před olomouckým krajským soudem, který jí uložil osm a půl roku, rozsudek je ale v tomto případě ještě nepravomocný.

Vydáno pod