Policie obvinila muže podezřelého z vraždy právníka

Praha - Pražská policie obvinila muže, který je podezřelý z květnové vraždy čtyřiačtyřicetiletého právníka v Praze 5 Hlupočepích. Motiv činu není znám, jedna z vyšetřovacích verzí ale je, že si vrah mohl svou oběť splést. Kriminalisté muže již jednou zadrželi, kvůli nedostatku důkazů jej však museli propustit. Stíhaný je ve vazbě, hrozí mu až 20 let vězení. Obviněný nebyl dosud trestně stíhán, k vraždě se nepřiznal a využil práva nevypovídat.

Padesátiletého česky hovořícího muže zadržela podle mluvčího policie Tomáše Hulana zásahová jednotka v úterý v domě v jedné z obcí v okrese Praha-východ. Speciální útvar kriminalisté využili kvůli podezření, že muž může být ozbrojen, což se nakonec potvrdilo. „Při prohlídce policisté zajistili hned tři zbraně. Jednalo se o brokovnici, kulovnici, samopal vzor 58 a velké množství nábojů,“ dodal mluvčí.

Údajnému pachateli se kriminalisté dostali na stopu také díky informacím lidí, kteří se ozvali po policejní tiskové konferenci počátkem srpna. Zhruba týden po zveřejnění výzvy zadrželi podezřelého muže, museli ho ale kvůli nedostatku důkazů pustit na svobodu bez obvinění.

Podle šéfa oddělení vražd Josefa Mareše ale policisté později shromáždili dostatek poznatků. Zjistili například, že tentýž muž údajně umístil do zmíněného domu v době od 4. do 11. května záznamové zařízení. Pak jej prý odmontoval a vyhodil.

Vyšetřování podle Mareše stále pokračuje. „Jsou vyslýcháni svědci ve vztahu jak k poškozenému, tak k obviněnému. Motiv vraždy zatím není znám, jednou z verzí je, že obviněný neměl v úmyslu zabít tohoto muže a byl to omyl,“ dodal Mareš. Vražednou zbraň policisté dosud nenašli.

Podle policie se vražda stala mezi 11:55 a 12:00, kdy pachatel přistoupil v garáži v suterénu domu k právníkovi Petru K. a zasáhl jej čtyřmi výstřely. Muž i přes okamžitou lékařskou pomoc zemřel o den později v nemocnici. Případ byl zatím jedinou letošní vraždou v Praze, kterou se kriminalistům dosud nedařilo objasnit. Policisté také uvedli, že zavražděný právník údajně dříve požádal o zastavení členství v advokátní komoře, protože se chtěl plně věnovat právním službám pro soukromou firmu. Podle informací médií se zabýval obchodním právem.

Vydáno pod