Nový zákrok usnadní život kardiakům

Praha - Šanci chytit druhý dech dostanou pacienti s těžce postiženým srdcem. Nová léčba, kterou testuje pražská nemocnice Na Homolce, zajistí, že se už nebudou tolik zadýchávat a zvládnou i namáhavější činnosti. Jde o malý strojek, který lékaři pacientovi voperují a který pak dráždí jeho bloudivý nerv.

Jde o jednoduchý zákrok, kterým dnes běžně doktoři u pacientů zmírňují projevy epilepsie. Lékaři ale teď zjistili, že dráždění nervu za pomoci neurostimulátoru může pomoci i lidem s nemocným srdcem, ovlivňuje totiž jeho výkon. „U epilepsie stimuluji levý vagový nerv a u srdíčka potřebuji ovlivnit pravý,“ vysvětlil primář kardiologického oddělení nemocnice Na Homolce Petr Neužil.

Díky metodě srdce pacienta hospodárněji pracuje s kyslíkem a snáší tak lépe námahu. První zlepšení by měl pocítit měsíc po operaci. „Tomu pacientovi může velmi usnadnit následující život, zbavit ho spousty léků, které by musel brát, a případně předejít dalším operacím,“ ocenil novou metodu cévní chirurg Petr Šedivý z Nemocnice Na Homolce.

Lékaři v Nemocnici Na Homolce zákrok provedli zatím u čtyř pacientů, plánují jich ale odoperovat 25. V budoucnosti by léčba měla pomoci například lidem s chronickým selháním srdce, jejichž počet v České republice každoročně roste. „My pozorujeme posledním dobou takzvanou epidemii srdečního selhání,“ varoval Neužil.

Nová operace nemocnice Na Homolce (zdroj: ČT24)