Rathovi advokáti podali stížnost proti výši kauce

Praha - Právníci Davida Ratha podali stížnost proti výši kauce za propuštění poslance z vazby, spis teď zamíří ke Krajskému soudu v Praze. Soudce, který o kauci rozhodl, mu spis zašle pravděpodobně v pondělí. Poslanec by měl složit 14 milionů, tolik peněz ale jeho rodina údajně nemá. Svoje možnosti využil i žalobce Petr Jirát, který už ve středu zpochybnil kauci jako takovou. Stále podle něj hrozí, že Rath uteče. Pomoc obviněnému poslanci odmítl i šéf Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. Rath tak stále zůstává ve vazbě.

Pokud Krajský soud v Praze vyhoví státními zástupci a řekne, že kauce není možná, projednání Rathovy stížnosti skončí a poslanec si v další lhůte bude moci podat novou žádost o propuštění z vazby. Pokud ale soud rozhodne, že kauce je přípustná, bude posuzovat, zda je požadovaných 14 milionů adekvátních. Poté se celý spis vrátí zpět okresnímu soudu.

Rathova rodina je podle informací České televize schopná dát dohromady na kauci pouze 4 miliony korun. Poslancovi advokáti proto přišli podle jejich slov s radikálním řešením a oslovili šéfa Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka, který za Rathem ve čtvrtek skutečně osobně zajel.

Karel Janeček pro ČT: „Já jsem pouze za sebe a za fond chtěl vlastními silami udělat maximum pro to, abych si ověřil, že není minimální šance na tom, že by pan Rath byl nevinnou obětí… Informace, které jsem se od pana Ratha i z dokumentů snažil získat, mě (o složení kauce - pozn. red.) nepřesvědčily. Také rozhovor přímo s panem Rathem mě nepřesvědčil, že bych mu ty peníze měl dávat.“

Rathův advokát: Janeček chtěl za 10 milionů informace o Tvrdíkovi

Podle poslancova právníka Romana Jelínka ale přišel Janeček Rathovi nabídnout účast v Nadačním fondu proti korupci. „Poté, co zřejmě tato nabídka neuspěla, tak se výměnou za částku 10 milionů korun snažil alespoň získat informace o působnosti pana Tvrdíka v Lidovém domě,“ řekl Jelínek ČT. Janeček to komentoval slovy, že jde o naprostý nesmysl: „Zmínil jsem i financování politických stran, o kterém mluvil, a on na to konto začal pomlouvat pana Tvrdíka. Takže proběhlo tam jméno pan Tvrdík a financování politických stran, ale to je vše.“

Právníci Ratha si stěžují (zdroj: ČT24)

Kauci jako první napadl dozorující státní zástupce Petr Jirát. Podle něj by Rath kvůli riziku útěků vůbec neměl věznici opustit. „My nenapadáme výši té částky, jestli je malá, nebo velká, ale to, že vůbec připustil tu kauci,“ podotkl Jirát. Podle deníku Právo zároveň žalobce nabídl podnikatelce Ivaně Salačové možnost stát se takzvanou spolupracující obviněnou. Ta přitom dosud jako jediná ze stíhaných vypovídala a částečně se přiznala.

Žalobce Petr Jirát ke spolupráci se Salačovou

„O tom, že bychom to nabídli přímo jako nabídku, o tom nepadlo nikdy ani slovo. Šlo spíše o sondování vzhledem k postupu paní Salačové tím, že se sama rozhodla vypovídat o své vlastní trestné činnosti.“ 

Kriminalisté Ratha v polovině května obvinili z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V červenci pak policie doručila sněmovně žádost o Rathovo vydání kvůli dalším údajným úplatkům.