Spis: Kotrouš si měl chodit pro úplatky každý čtvrtrok

Praha - V případu bývalého šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše nemělo jít o přijetí pouze jednoho úplatku. Deník Právo s odvoláním na spis obžaloby napsal, že si Kotrouš do autoservisu, který se o vozový park strážníků staral 15 let, měl chodit pro provizi každého čtvrtroku. Pravidelným předávkám peněz ale zabránila policie, když Kotoruše při jedné z nich zatkla. Exšéf městské policie měl peníze inkasovat za to, že nevypíše novou soutěž. Ročně by si tak mohl přijít asi na milion dvě stě tisíc korun. Podle Kotrouše se jednalo o provizi pro poradce primátora Bohuslava Svobody, v průběhu vyšetřování se to ale nepotvrdilo. Muž je stíhán pro zvlášť závažné zločiny přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, hrozí mu až 12 let vězení.

„Žádal úplatek v podobě platby pravidelné provize vyjádřené procentní částkou z hodnoty objemu fakturovaných částek za dodané služby autoservisu za to, že předmětnou smlouvu ponechá i nadále v platnosti a nebude vypisovat nové výběrové řízení,“ uvádí v obžalobě pražská městská státní zástupkyně Jana Hercegová.

Podle obžaloby, kterou má Právo k dispozici, měl provozovatel servisu Josef Jíša odevzdávat Kotroušovi pět procent tržeb vypočítaných podle faktur, které městské policii vyúčtuje. Způsob vybírání úplatků vyplývá z odposlechů, které detektivové z ÚOOZ pořídili na dvou zdokumentovaných schůzkách Kotrouše s Jíšou v pražské pizzerii.

Městský soud v Praze začne případ projednávat 29. října

Kotrouš Jíšovi tvrdil, že jde o provizi pro poradce primátora Bohuslava Svobody (ODS). Při převzetí první platby 200 tisíc korun loni 23. listopadu měl Jíšovi říct: „Budou chtít za každý kvartál, pravidelnost, každýho 20. prvního měsíce kvartálu.“ Mělo jít o peníze za loňské třetí čtvrtletí, částka ale nebyla celá. O dva dny později si Kotrouš na stejném místě vyzvedl 150tisícový doplatek, se kterým už ho ale zadržela policie.

Deník uvedl, že si Kotrouš krátce předtím vyžádal od ekonomického náměstka Jaroslava Bláhy výši fakturace od firmy Jíša za třetí čtvrtletí, která odpovídala částce 7 320 988 korun. Na dokumentu, který policie zajistila, je ručně psaná poznámka „5 % = 350“. Přesná pětiprocentní provize je přes 366 tisíc, podle obžaloby se ale Kotrouš nezabýval drobnými. Převzal proto 200 tisíc a později 150tisícový doplatek.

200 tisíc korun se policii nepodařilo najít. Obžaloba se ale přesto nepřiklání k verzi, že by úplatek měl být určen někomu jinému než Kotroušovi. Poslední stopa po chemikáliích, jimiž policie bankovky označila, byla na kalhotách obviněného.