Definitivně potvrzeno: Střelec z Tanvaldu stíhán nebude

Liberec - Pražské vrchní státní zastupitelství definitivně rozhodlo, že střelec, který v Tanvaldu na Jablonecku zabil jednoho mladíka a druhého zranil, stíhán nebude. Krajský žalobce už dříve střelbu třiašedesátiletého muže vyhodnotil jako nutnou obranu. Státní zástupce Radim Kadlček ovšem místo toho vyhodnocuje, zda obviní útočníky, jejichž napadení střelbu vyprovokovalo. „Co se týče případné trestní odpovědnosti dalších osob, tak tam to bude nyní zvažováno,“ uvedl.

Incident se stal na Nový rok kolem 01:30 na okraji města směrem na Desnou u železniční trati. Starší muž zde byl napaden několika Romy a po dvaadvacetiletém mladíkovi a jeho o dva roky starším bratrovi vystřelil.

Ve prospěch staršího muže svědčily okolnosti napadení, „Odlehlost místa, tma, kluzký terén, výrazně mladší útočníci, jeden z útočníků ozbrojen, přepad ze zálohy, větší počet útočníků či osob, od kterých se připojení k útoku dalo očekávat, následně blokování v nevýhodné pozici vleže na zádech či na boku,“ vypočetla již dříve Lenka Bradáčová, nyní vrchní státní zástupkyně v Praze. I proto vyšetřovatel dospěl k závěru, že střelci nezbyla žádná jiná varianta efektivní obrany.

V Tanvaldu byly po střelbě posíleny policejní hlídky, situace ve městě se ale po pohřbu zastřeleného mladíka zklidnila.