Průmyslová pojišťovna a Metal-Aliance se spojí i přes Hegerův nesouhlas

Praha - Přes nesouhlas ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) se sloučí k 1. říjnu Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance. O fúzi rozhodly správní rady obou pojišťoven už v dubnu. Žádost pak předaly Hegerovi spolu se zdravotně pojistným plánem sloučené instituce a výpisy z obchodního rejstříku. Ministerstvo zdravotnictví mělo podle správního řádu na rozhodnutí 60 dní. Heger dal žádosti k posouzení ministerstvu financí.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o jednoznačně největší přeskupení v systému veřejného zdravotního pojištění v ČR, bude ministerstvo zdravotnictví jako regulátor pozorně sledovat, zda sloučení pojištění proběhne v souladu s platnými právními normami a účetními metodikami,“ uvedl Heger v prohlášení, které zveřejnil na webu ministerstva.

Úřad podle Hegera bude zároveň dohlížet na plnění a dodržování všech zákonných povinností nového subjektu. Ve správních radách obou pojišťoven mají zástupci státu třetinu, takže rozhodnutí o fúzi nemohli zvrátit.

Ministerstvo financí fúzi nezamítlo

K připravované fúzi si vyžádal Heger stanovisko ministerstva financí. Přestože vyjádřilo nad připravovaným sloučením „jisté pochybnosti“, jeho stanovisko nebylo zamítavé. Ministerstvo tak podle platné legislativy nemůže fúzi k 1. říjnu 2012 zabránit.

Fúzi přesto nepovažuje za optimální cestu ke konsolidaci systému veřejného zdravotního pojištění v ČR. „Spojením těchto dvou subjektů totiž může dojít ke vzniku celku s velmi dominantním postavením, který může být schopen pohlcovat i další aktéry systému veřejného zdravotního pojištění,“ upozornil Heger.

Ministerstvo financí
Zdroj: ČT24

Pojišťovny: Fúze zajistí standard kvality

Fúzí chtějí obě pojišťovny s předstihem reagovat na aktuální vývoj v ekonomice a legislativě, aby do budoucna byl zajištěn standard kvality a dostupnosti zdravotní péče pro pojištěnce a současně byla posílena vyjednávací pozice zdravotní pojišťovny na trhu.

Podle Hegera by pro konkurenční prostředí bylo lepší, aby Metal-Aliance zůstala samostatná, či se spojila s Oborovou zdravotní pojišťovnou, s níž by se dobře doplnily. Tuto vizi ale správní rada Metal-Aliance odmítla. Heger podporuje sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny. Plán této fúze je ve vládním prohlášení. Správní rada vojenské pojišťovny je ale proti sloučení.

Ministerstvo zdravotnictví chce posílit dohled nad veřejnými penězi a připravuje zákon, který sjednotí podmínky pro fungování pojišťoven a posílí jejich odpovědnost za zajištění péče pro pojištěnce. Pojišťovny by musely zjednodušit a zeštíhlit své správní orgány a musely by zveřejňovat všechny smluvní vztahy s poskytovateli péče.

Průmyslová pojišťovna je sama výsledkem fúze

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna vznikla spojením Hutnické zaměstnanecké pojišťovny, Zdravotní pojišťovny Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka s Českou národní zdravotní pojišťovnou. Má 737 tisíc pojištěnců. Metal-Aliance má 430 tisíc pojištěnců.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)