Zdravotní knížky IZIP vyšetřuje Interpol

Praha - Do vyšetřování skandály opředených internetových zdravotních knížek IZIP se podle dnešních Lidových novin zapojil Interpol. Začal prověřovat vazby lidí figurujících v projektu na zahraničí, píšou LN. Příští týden bude dokončena zpráva z hloubkové kontroly Všeobecné zdravotní pojišťovny, nadpolovičního vlastníka IZIP.

„Šetření pokračuje. Postupně si zveme svědky, obrátili jsme se také na Interpol kvůli personálnímu propojení s jiným státem,“ citují LN policejní mluvčí Janu Rösslerovou a dodávají, že na policii se už také vystřídala část klíčových hráčů v kauze.

Kauzu přitom podle LN může co nevidět obohatit další série trestních oznámení, která zřejmě podá ministerstvo zdravotnictví. V půlce května to alespoň naznačil šéf resortu Leoš Heger. „Je velmi pravděpodobné, že se kvůli kauze IZIP obrátíme na policii, aby celou věc vyšetřila,“ uvedl tehdy.

IZIP
Zdroj: ČT24

Kontrola VZP objevila několik chyb

Aby měl pádné důvody, poslal nejprve hloubkovou kontrolu do Všeobecné zdravotní pojišťovny, která z více než poloviny IZIP vlastní. Její výsledky už jsou na světě, z účetnictví se podle ní ztratily stovky milionů korun. „Oficiální zpráva bude až koncem příštího týdne, kontrola je ale hotová. Našlo se během ní několik zásadních pochybení,“ řekl dnešním Lidovým novinám zdroj z ministerstva zdravotnictví.