Svoboda: Prošetřením smluv v DPP jsem asi někoho odstavil od krmelce

Praha - Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) navrhne radě hlavního města zúžení počtu členů dozorčí rady dopravního podniku ze současných 19 na 15. Chce také být ve výběrové komisi, která určí nového ředitele. Řekl to v Otázkách Václava Moravce s tím, že valná hromada magistrátu by mohla komisi sestavit už v úterý. Svoboda mluvil v OVM i o smlouvách dopravního podniku. Jejich prověřením se podle něj možná povedlo někoho odstavit od krmelce a „to zvěř nemá ráda“. Narážel tak mimo jiné na trestní oznámení, které na něj podal bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák.

Nový šéf DPP by měl být podle primátora vybrán co nejdřív, aby zamezil odtékání peněz z největší akciové společnosti vlastněné městem. Zřejmě ale opět půjde spíše o krizového manažera, protože klasické výběrové řízení by trvalo nejméně dva měsíce a to je dle Svobody příliš dlouho. „Zmenšení počtu členů dozorčí rady a jejich částečná obměna za politiky-odborníky by byla smysluplná s tím, že mám dnes vědomosti o tom, jak dopravní podnik funguje a fungoval,“ dodal primátor. Snížení počtu členů dozorčí rady podporuje i předseda magistrátního finančního výboru Zdeněk Tůma (TOP 09) a první náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09).

Na podezřelé praktiky v dopravním podniku upozornil mimo jiné advokát Václav Láska, který pro magistrát prověřoval některé smlouvy. Podle Dvořáka ho ale primátor vybral bez výběrového řízení a bez vědomí městské rady. Místo toho, aby zadal forenzní audit. Svoboda ale tvrdí, že má vypracovanou právní analýzu, podle které bylo vše v pořádku. Prověření smluv pak podle něj mělo dát podněty k tomu, aby magistrát věděl, kam má nasměrovat následný forenzní audit.

Bohuslav Svoboda: „Nedovolil bych si uzavřít smlouvu, která by byla v rozporu s právem… Nechal jsem jen přešetřit smlouvy, které v dopravním podniku jsou, a zdá se, že to ode mě byla obrovská chyba, protože možná v tuto chvíli někoho odstavuju od krmelce a to zvěř nemá ráda.“

Situace kolem pražského dopravního podniku eskalovala minulý týden, kdy byl dočasný ředitel podniku Vladimír Lich z vedení firmy odvolán hlasy ODS i TOP 09 proti vůli Svobody. Primátor v OVM řekl, že následné spory nevnímá jako vnitrostranický boj uvnitř ODS: „To, co je princip celé té věci, je skutečně boj o transparentní komunální politiku, boj o to, aby hospodaření podniku, který vlastní město, bylo transparentní, aby vodopády, kterými odtékají prostředky, byly zastaveny… Nikdo nám nevrátí peníze, které odtekly, ale my musíme zabránit tomu, aby se tak v budoucnosti stávalo.“