Nemocnicím chybí miliony za nezaplacené poplatky

Praha – Tisíce lidí po celé republice stále zapomínají, nebo nechtějí hradit regulační poplatky v nemocnicích. Dlužníci přitom pro zdravotnická zařízení znamenají hned dvojí ztrátu - mají náklady s administrací nedoplatků a chybí jim i peníze na nákup nových přístrojů. Právě k modernizaci zdravotnických zařízení mají přitom regulační poplatky sloužit. Některým už proto došla trpělivost a nedoplatky začaly dávat k soudu. Z desítek korun se pak ale dlužná částka šplhá i na několik tisíc.

Malým nemocnicím ročně chybí na nezaplacených poplatcích stovky tisíc korun, velkým už miliony. Výjimkou nejsou ani pacienti, kteří dluží tisíce korun. Brněnská fakultní nemocnice drží na Moravě rekord. Po čtyřech letech jí lidé dluží 5,6 milionu korun. Druhé tamní fakultní nemocnice U svaté Anny teď chybí dva miliony.

Některé nemocnice už si proto na vymáhání nedoplatků najaly soukromou firmu, další o tom uvažují. Pro dlužníky to ale znamená ještě větší problém - částka se navyšuje o penále i o odměny pro exekutory a advokáty. „Pravdou je, že ve chvíli, kdy se do věci vloží advokátní kancelář, pacienti většinou reagují,“ řekla ČT mluvčí skupiny AGEL Hana Szotkowská.

Stovky případů ale musí rozhodnout až soud, kam se stále častěji obrací i samotné nemocnice. Desítky dlužníků pak končí i v exekuci. Například v Karlových Varech ale odstupují od tvrdého stíhání a s neplatiči se snaží nemocnice domluvit sama. „Z devadesátikorunového poplatku se dokázala částka vyšplhat na 6 069 korun,“ podotkl ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod