Školy nemají na učebnice a některé prvňáčky čeká nový typ písma

Praha – Prázdniny pomalu končí, a tak vrcholí přípravy nejen u žáků doma, ale i na školách. Rodiče nakupují svým dětem nové školní pomůcky a učitelé připravují rozvrhy a třídy, do kterých se studenti už za chvíli vrátí. 3. září se navíc do školních lavic dostane hned o dvanáct tisíc prvňáčků víc než loni. Celkem to bude 104 a půl tisíce nových žáků. Co se týká středních škol, tam to bude zhruba necelých 105 tisíc. Zatímco školy bojují s nedostatkem peněz, žáky čeká celá řada novinek.

Třeba FZŠ Umělecká připravila pro prvňáky nový typ písma. Jmenuje se Comenia Script a podle ředitele školy je pro děti velmi výhodný a jednoduchý. Podobá se tiskacímu písmu, a tak je vhodný i pro žáky s lehkými dysfunkcemi, jako jsou třeba dyslektici. Učitelé museli kvůli této novince projít speciálním školením. „Z mého pohledu jde do určité míry o revoluci z hlediska výuky psaní na prvním stupni základních škol,“ soudí náměstek ministra školství Jindřich Fryč o zavádění písma ve školách.

Školy nemají na nové knihy, nakladatelé žádají po vládě peníze

Svaz českých knihkupců a nakladatelů žádá vládu, aby ještě pro nastávající školní rok poskytla přímo na nákup nových učebnic 200 milionů korun. Je to zhruba suma, která odpovídá ročnímu výnosu ze zvýšení DPH u knih, řekl šéf plzeňského nakladatelství Fraus Jiří Fraus. Peníze by mohlo ministerstvo financí uvolnit ministerstvu školství z jeho tak zvaných vázaných prostředků.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

„Ministerstvo (školství) si je vědomo vážnosti situace a snaží se, aby prostředky poskytované na učebnice a učební pomůcky byly v příštím roce vyšší než letos,“ reagoval na výtky Patrik Kubas z tiskového odboru ministerstva školství. Ministr Petr Fiala prý o problému ví, jednal kvůli tomu minulý týden se zástupci Svazu českých knihkupců a nakladatelů.

Hana Stýblová, předsedkyně Asociace ředitelů základních škol:

„Školy koupí některé základní věci, ale některé budou muset nakoupit rodiče sami. Školy budou určitě zajišťovat učebnice, ty jsou ze zákona zadarmo. Není ale v našich rozpočtech na to, aby se učebnice tento rok kupovaly nové.“

Ředitel FZŠ Umělecká Bohumil Kettner se vyjádřil i k délce přestávek. „Osobně se přikláním k tomu, aby měly děti delší přestávky než pět minut. Nechci na naší škole děti stresovat tím, že si během pěti minut nestihnou dojít na záchod, připravit věci na další hodinu nebo se nasvačit,“ řekl. Rovněž podotkl, že kantor by již před prázdninami měl vědět, co bude učit, v jaké třídě a kolik hodin bude učit. „Kantoři u nás proto znají rozvrh následujícího školního roku již před prázdninami,“ dodal.