Souboj o Hrad: Zeman dotahuje Fischera, ten už má 50 tisíc podpisů

Praha – Souboj o prezidentský post je stále vyrovnanější. V čele je stále nestraník Jan Fischer, na záda mu ale dýchá expremiér Miloš Zeman. Zatímco v červenci byl mezi nimi rozdíl čtyři procenta, tak v srpnu už je to jen 1,4 %. Fischer získal v průzkumu agentury ppm factum research (dříve Factum Invenio) 22 procent, zatímco Zeman 20,6 procenta hlasů. Třetí zůstává další ekonom Jan Švejnar, který ale zatím kandidaturu oficiálně neoznámil.

To je i případ podnikatele Tomia Okamury, který v srpnovém průzkumu získal podporu 7,3 % respondentů. Na pátém místě s těsným odstupem skončil kandidát ČSSD Jiří Dienstbier (6,5 %) a více než pětiprocentní podporu mají ještě šéfka Suverenity Jana Bobošíková (5,3 %) a lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg (5,2 %). 

Kandidát vládní ODS Přemysl Sobotka v průzkumu získal 4,8 procenta hlasů, bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma pak 4,2 procenta. Také Tůma ale na prezidenta oficiálně nekandiduje. Tři procenta hlasů by pak obdržela europoslankyně Zuzana Roithová, kterou podporují lidovci.   

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Podle ppm factum research by se nyní voleb zúčastnilo 59 procent oprávněných voličů. Volební účast tedy oproti předchozím měsícům pozvolna klesá, uvedla agentura. Průzkum se uskutečnil mezi 9. a 21. srpnem a zúčastnilo se ho 928 občanů starších 18 let.

Fischer už má 50 tisíc podpisů

Prezidentský kandidát Jan Fischer nasbíral 50 tisíc podpisů nutných pro to, aby se příští rok zúčastnil prezidentské volby. „Je to díky nesmírně obětavé práci a vysokému nasazení všech dobrovolníků,“ uvedl bývalý předseda úřednické vlády pro ČT. Další z favoritů přímé volby Miloš Zeman už nutné podpisy nasbíral dříve.  

Pravidla přímé volby:

  • adepty na prezidenta může navrhnout alespoň 20 poslanců nebo 10 senátorů
  • kandidáti bez podpory parlamentu potřebují petici s nejméně 50 tisíci podpisy
  • lidé hlavu státu vyberou ve dvou kolech, do druhého postoupí dva nejúspěšnější adepti z kola prvního
  • druhé kolo proběhne dva týdny po úvodním kole
  • do kampaně mohou kandidáti vložit maximálně 50 milionů korun - 40 milionů v prvním kole, 10 milionů navíc pak v kole druhém
  • kandidáti dostanou zdarma prostor v České televizi a Českém rozhlase
  • volit budou moci i Češi žijící v zahraničí, a to na zastupitelských úřadech

Termíny:

  • voliči si půjdou Klausova nástupce vybírat nejdříve 11. a 12. ledna, nejpozději 1. a 2. února 2013
  • přesné datum má stanovit předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) do 90 dní před volbou; ten se rozhodne mezi termíny 11./12. ledna, nebo 18./19. ledna
  • do rukou šéfa horní komory bude nový prezident skládat slib na společné schůzi sněmovny a Senátu
  • kandidáti se musí přihlásit nejpozději 66 dnů před dnem volby