O stížnosti šéfa Tatrovky bude jasno do týdne

Brno - Státní zástupce Jan Petrásek dozorující kauzu generálního ředitele automobilky Tatra Ronalda Adamse přepokládá, že se ke stížnosti vyjádří do týdne. Stížnost zatím neobdržel, s rozhodnutím ale nemíní nijak otálet. Petrásek ji očekává na stole v první polovině tohoto týdne. Mluvčí Tatry Vladimír Bystrov konstatoval, že stížnost na obvinění byla ze strany Adamse podána již ve čtvrtek. Právní zástupce ji pravděpodobně doplní ještě krátce před Petráskovým rozhodnutím o nové podklady. Zda ten následně potvrdí obvinění z korupce, nebo jej zruší, bude známo počátkem září.

„V médiích jsem zaznamenal vyjádření (Adamse) o podání stížnosti, proto ji očekávám. Hned jak ji dostanu, se jí začnu zabývat,“ pronesl dozorující státní zástupce. Zákon sice nestanoví lhůtu, do kdy musí rozhodnout, přesto chce, aby byla vyřízena rychle.

Detektivové si Adamse pozvali minulé pondělí k podání vysvětlení. Sdělili mu obvinění z korupce a dali jej do policejní cely. Brněnskému městskému soudu navrhli jeho vazební stíhání. Ten jim ale nevyhověl a Adams byl propuštěn.

obrázek
Zdroj: ČT24

Policie podrobnosti k jeho stíhání zatím nesdělila. Informace o obvinění poskytla Tatra. Adams prý podle policie na brněnském veletrhu IDET v roce 2009 nabídl bývalému náměstkovi ministra obrany Martinu Bartákovi blíže neurčený úplatek za to, že úřad v budoucnu zadá Tatře další armádní zakázky. Právě z důvodu, že se vše mělo odehrát v Brně, se kauzou zabývá tamní kriminálka.

Obvinění se podle mluvčího Tatry Vladimíra Bystrova zakládá na tvrzeních již stíhaných lidí - tehdejšího náměstka a pozdějšího ministra obrany Bartáka a zbrojaře Michala Smrže. „Tatra považuje obvinění za nedůvodné, policejní postup za nestandardní a návrh na uložení vazby za nezákonný,“ uvedl. Sám Adams obvinění kategoricky popírá. Také automobilka podle předsedy představenstva Duncana Sellarse pokládá obvinění za nedůvodné a postup policie za „mimořádně podezřelý“.