Ředitel VZP Horák dostal odměnu skoro 800 tisíc

Praha - Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák si ke svému více než 200 000 měsíčnímu platu připíše roční odměnu 795 000 korun. Bonus je za rok 2011, Horák prý mohl dostat až 1,5 milionu korun. Odměnu dnes řediteli schválila správní rada pojišťovny a informoval o ní server Aktuálně.cz.

Odměna podle serveru nebyla v plné výši asi proto, že závisí i na hospodaření VZP. Ta loni vyčerpala všechny rezervy. „Jako jediná jsem byla proti, protože to považuji za nemravné,“ řekla Aktuálně.cz členka rady a poslankyně KSČM Soňa Marková.

„Hlasovali pro ni (odměnu) zástupci všech politických klubů i všichni přítomní zástupci státu ve správní radě,“ uvedl šéf správní rady a poslanec ODS Marek Šnajdr. Zdůraznil, že peníze na odměny nejdou z fondu, ze kterého se platí zdravotní péče, ale z fondu na administrativu. „Vzhledem k tomu, že odměna odpovídá 53 procentům celkové možné výše, si myslím, že je odpovídající,“ uvedla členka rady a poslankyně TOP 09 Patricie Kotalíková. Podle serveru si ředitel oproti loňskému roku finančně pohorší, tehdy mu správní rada potvrdila odměnu 990 000 korun.

Členové rady dnes rovněž schválili podmínky, podle kterých dostane ředitel finanční odhodnocení za letošní rok. Pokud VZP naplní zdravotně pojistný plán, může Horák dostat i víc než půl milionu korun. Další peníze může získat, když bude aktivně komunikovat s veřejností, podaří se změnit skladbu lůžek v nemocnicích, anebo neklesnou počty pojištěnců VZP.

Horák byl loni kritizován kvůli projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. Ministerstvo zdravotnictví zahájilo letos na konci června kvůli tomuto projektu hloubkovou kontrolu ve VZP. VZP dala do projektu za deset let téměř dvě miliardy korun, z rozhodnutí správní rady musel Horák smlouvy společnosti IZIP vypovědět, vyprší na konci roku. Pod většinou smluv je Horák podepsán.