Nečas: Vícerychlostní EU je nevyhnutelná, musíme sledovat své zájmy

Praha - Česká republika by se měla zbavit paranoidních obav z toho, zda je v jádru Evropské unie, a posuzovat míru spolupráce v EU podle českých zájmů. Na setkání českých velvyslanců to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Vícerychlostní unie je podle premiéra nevyhnutelná a Česko prý nemusí automaticky být u všech pokusů o hlubší integraci. Může se na ní ale podílet tam, kde je to pro ni výhodné, podotkl Nečas. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) má ovšem Česko hledět na to, aby se v EU nestalo zlobivým dítětem. TOP 09 ve vládě zastává výrazně proevropskou orientaci, Nečasova ODS je naopak zdrženlivější.

Podle premiéra je chybou, že se debata o české pozici v EU stále točí kolem toho, zda je Česko v jádru evropské integrace, nebo na její periferii. „Každý krok je nahlížen touto absurdní perspektivou chronického paranoika, jenž se každou minutu stále obává, že jej v důsledku každého dílčího rozhodnutí ostatní takzvaně vyčlení někam na okraj,“ řekl. Místo toho by podle něj Česko mělo mít v EU aktivní politiku zaměřenou na své konkrétní zájmy.   

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) naopak dlouhodobě zdůrazňuje, že je pro nás klíčové, abychom zůstali v hlavním proudu evropské integrace. Pro malý stát ve středu Evropy podle něj nemůže být výhodné stavět se na okraj evropské spolupráce. V dnešním projevu Schwarzenberg uvedl, že smyslem účasti v EU není jen čerpat prostředky, ale také do společného projektu něčím přispět. Úkol Česka je samozřejmě využít členství ve prospěch českého státu a jeho obyvatel, řekl v projevu k velvyslancům Schwarzenberg. Země by ale také měla dát do služeb EU vše, co je možné. Důležitým posláním Česka je například obrana lidských práv ve světě, dodal ministr.

Měli bychom prý udělat maximum pro záchranu eura

Klíčovou prioritou pro nás podle premiéra zůstává ukotvení v euroatlantických strukturách a měli bychom udělat maximum i pro záchranu eura. „Není však přijatelné, aby řešením byl stav, kdy odpovědné země a jejich občané fakticky sponzorují chování států fiskálně lehkomyslných,“ řekl. To podle něj platí i pro integraci v bankovnictví. Výkonná rada ODS v pondělí Nečase vyzvala, aby zabránil vstupu Česka do chystané bankovní unie EU.

Čeští velvyslanci se sjeli z různých koutů světa do Prahy na pravidelnou poradu, která se koná jednou ročně. Po projevech Petra Nečase a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga bude následovat diskuse o české zahraniční politice: řešení ekonomických potíží EU, konflikt v Sýrii, závazky vyplývající z členství v NATO nebo o chystaných změnách ve fungování českých misí v zahraničí.

Česko bude otvírat nové zastupitelské úřady

Česká republika bude chtít i nadále otevírat další zastupitelské úřady po světě, nedávno už rozhodla o prvních destinacích. Avšak současně se diplomaté i v současných misích musí připravit na to, že se sníží jejich personální obsazení. Úřady budou menší a bude více práce, upozornil v projevu Karel Schwarzenberg. Nebude prý výjimkou, že na velvyslanectví budou třeba jen dva nebo tři lidi. Změní se i náplň práce velvyslanců a jejich postavení bude civilnější.   

Leckterou práci, na niž měl lidi, si tak bude muset velvyslanec dělat sám. „Řekněme, jistá vyčleněnost z normálního života přestává. Musíme se přizpůsobit. Je to nepříjemné, ale dá se to přežít,“ prohlásil šéf české diplomacie.   

Diplomacie začala plánovat otevírání nových misí po světě, čímž se odklonila od předchozího trendu, jakým bylo uzavírání velvyslanectví. Česká republika chce otevřít zastupitelské úřady, nejdříve to přitom bude v Kataru, Senegalu, Barmě, Srí Lance, znovu také zprovozní misi v Kolumbii, kterou nedávno uzavřela. Důvodem jsou mimo jiné právě ekonomické zájmy. S otevřením počítá první fáze nové koncepce ministerstva zahraničí. Forma nových zastoupení, tedy zda půjde o velvyslanectví, či konzulát, se řeší. Posílit se mají mise v Iráku, Afghánistánu a Libyi.   

Naopak uzavřeno bude velvyslanectví v Lucembursku. Před časem ministerstvo zahraničí zrušilo české velvyslanectví v Angole či konzulát v kanadském Montrealu, dále misi v Kongu, Venezuele, Keni, Jemenu a Kostarice. Zavřelo též generální konzulát v indické Bombaji.