Mafie zveřejnila konzula při sexu, prý chtěla vydírat Česko kvůli vízům

Praha - Vietnamská mafie v roce 2009 zveřejnila na serveru YouTube intimní video českého vicekonzula Emila Palečka při sexu s několika ženami. Chtěla tak údajně vydírat Českou republiku, která v té době zpřísnila podmínky pro udělování dlouhodobých pracovních víz vietnamským občanům, píše Mladá fronta DNES. Ministerstvu zahraničí se povedlo celou událost na tři roky utajit – Paleček teď působí na ambasádě ve Spojených arabských emirátech.

Video bylo na internetu přístupné jen několik hodin, Paleček byl přesto ihned z Vietnamu stažen. Pro Mladou frontu nechtěl kauzu komentovat, ve svých dřívějších výpovědích ale popřel, že by dívky na videu byly prostitutky. Podle ministerstva neporušil Paleček pracovní předpisy a Národní bezpečnostní úřad mu ponechal bezpečnostní prověrku. 

„Můžeme se pouze domnívat, že incident týkající se osoby pana Palečka a zásahu do jeho soukromí mohl být reakcí na restrikce ve vízové praxi, a dokonce na pozastavení nabírání žádostí o dlouhodobá víza na našem velvyslanectví v Hanoji na přelomu let 2008 a 2009,“ řekl deníku Karel Šrol z tiskového odboru ministerstva.   

Vyřízení pracovních víz bylo ve Vietnamu výnosným byznysem, lidé byli na černém trhu zprostředkovatelům za jedno vízum ochotni zaplatit v přepočtu až 100 tisíc korun. Česko ani po incidentu na svém záměru zpřísnit podmínky pro udílení víz nic nezměnilo.