Do Prahy přiletěly dva pacienti ze Sýrie

Praha – Do Česka dorazili dva syrští uprchlíci zranění v boji mezi opozicí a vládními jednotkami. V rámci projektu MEDEVAC se zde podrobí akutní zdravotní pomoci. Jedenadvacetiletý Ahmad má amputováno několik článků prstů na ruce, pětadvacetiletý Muhammad přijel se zraněním kolene. Kvůli konfliktu utekli do Jordánska. Ze Sýrie by měli do Česka přijet ještě další pacienti. Projekt lékařských evakuací neboli MEDEVAC funguje už 19 let a zatím pomohl víc než 150 pacientům, kteří by doma kvůli nedostatku péče nepřežili. Většinou šlo o děti - tři z Barmy momentálně čekají na návrat do vlasti v říčanské Olivově léčebně.

Muhammada střelili do nohy, když jel na motorce z protivládní demonstrace. Projektil mu způsobil zlomeniny v koleni a kvůli poraněním lebky trpí závratěmi a hůř vidí. Ahmadovi vybuchl granát v ruce a amputoval mu dva prsty. „Chci se co nejdříve uzdravit a vrátit do Sýrie, se Svobodnou armádou chci bojovat proti režimu,“ řekl Muhammad ČT. „Jsem rád, že existují lidi, kteří nás mají rádi a chtějí nás zachránit,“ dodal Ahmad. Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze budou oba muži asi měsíc a půl.

Příběh celoevropského programu MEDEVAC se zrodil v roce 1993 za bosenské války. A nezačal šťastně. Britským lékařům se přes veškerou snahu nepodařilo zachránit těžce zraněnou Irmu Hadži-Muratovičovou. Její případ dal ale inspiraci dalším - mezi nimi i českým lékařům.

Bosenské děti následovali dětští i dospělí pacienti z Kosova, Čečenska, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye. Všude tam, kde válka nebo omezené zdravotnictví znamenaly pro pacienty s vrozenou vadou nebo těžkým zraněním jistou smrt, vybírali čeští lékaři kandidáty života.

Operace stojí podle náročnosti do půl milionu korun. Na desítky tisíc vyjde převoz a několikatýdenní následná péče. Účty hradí ministerstvo vnitra.

Vydáno pod