Peake: Hlasování o důvěře kvůli DPH nepovažuji za nutné

Praha – Nejmenší koaliční strana LIDEM nepovažuje za nutné spojit hlasování o zvýšení DPH s hlasováním o důvěře vládě. V Interview ČT24 to uvedla vicepremiérka Karolína Peake. Tuto možnost přitom v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny připustil premiér Petr Nečas s tím, že pokud vláda zvýšení daní neprosadí, zmizí důvod, proč by měla pokračovat.

„Nepovažuji to za nutné,“ okomentovala vicepremiérka Karolína Peake možnost, že by se spojilo hlasování o DPH s hlasováním o důvěře. „Pokud to říká pan premiér Nečas, měl by právě on odůvodnit, proč by chtěl s tímto hlasováním spojit hlasování o důvěře vládě. Já si to nemyslím.“

Vládní záměr zvýšit v rámci konsolidace veřejných rozpočtů daň z přidané hodnoty o jeden procentní bod se přitom uvnitř ODS jeví jako štěpící hrana; proti zvyšování se vyjádřil například představitel konzervativního křídla strany senátor Jaroslav Kubera, otevřeně ho pak kritizoval prezident Václav Klaus, podle nějž zvyšování daní představuje politickou sebevraždu.

Peake ovšem upozorňuje na to, že ani Nečasův kabinet není z vlastních kroků nadšen; chápe je ovšem jako nezbytné. „Zvyšování DPH není nic, co by kdokoli z koaličních poslanců dělal s lehkým srdcem a rád, na druhou stranu si musíme uvědomit, že to jednoprocentní zvýšení znamená nezvýšení na společnou sazbu 17,5 procenta,“ upozornila Peake.

Karolína Peake:

„DPH není zlatý grál, je to nutné opatření, ze kterého sami nejsme nadšení.“

Současný vládní konsolidační balíček, který obsahuje mimo jiné zvýšení DPH na 15 a 21 procent, odmítl před časem Senát. Vláda nyní bude ve sněmovně potřebovat hlasy nejméně 101 koaličních poslanců, aby senátní veto přehlasovali. Koalice má přitom oficiálně 100 poslanců a proti zvýšení DPH se bouří taky část poslanců ODS. „To skutečně záleží na argumentaci ministra a premiéra,“ podotkla v rozhovoru pro portál ČT24 senátorka Alena Palečková (ODS).

Při předchozím hlasování ve sněmovně pro úsporný balíček hlasovalo 95 poslanců ze 185 přítomných. Kromě vládní koalice podpořil návrh také Milan Šťovíček z Věcí veřejných, který ovšem s LIDEM sympatizuje.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod