NKÚ navrhl do svého vedení Radima Bureše z TIC

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) navrhl na uvolněné místo ve svém kolegiu Radima Bureše z protikorupční organizace Transparency International (TIC). Informují o tom Lidové noviny (LN). Burešovým protikandidátem bude podle deníku zřejmě poslanec ODS Jaroslav Plachý.

Členy širšího vedení úřadu, kolegia, volí sněmovna na návrh prezidenta NKÚ. Úřad v současné době však vede jeho viceprezident Kala, protože šéf úřadu František Dohnal letos v únoru skončil, když ho pravomocně odsoudil soud.

Právě Dohnal si v minulosti postěžoval, že pokud nenavrhne jména, která mu doporučí poslanecké kluby, pak mu jeho kandidáty sněmovna nezvolí. Jako apolitický kandidát to tedy Bureš, který v TIC působí jako projektový manažer, nebude mít podle LN lehké. V kolegiu zasedají například bývalí poslanci ODS Daniel Reisiegel, Karel Sehoř nebo Pavel Hrnčíř. Také Kala byl v minulosti poslancem ČSSD stejně jako další člen kolegia Rudolf Kufa.

„Láká mě, že Nejvyšší kontrolní úřad má možnost ukázat, kde stát funguje neefektivně nebo nehospodárně,“ sdělil LN Bureš. Také Plachý připustil, že jej místo v kolegiu zajímá.

Křeslo ve vedení NKÚ se uvolnilo v červenci, kdy skončilo funkční období Marie Hoškové.