Na Liberecku jsou síly parlamentních stran poměrně vyrovnané

Liberec – Sociální demokraté a komunisté obsadili v Libereckém kraji opět první dvě příčky. Podle volebního modelu exkluzivního průzkumu pro Otázky Václava Moravce Speciál agentur SC&C a STEM/MARK je podporuje 33 procent voličů. Sociální demokracii by volilo 17,5 procenta a komunisty 15,5 oprávněných voličů. Ze stran současné vládní koalice by pětiprocentní hranici překročili jen občanští demokraté s 15 procenty a TOP 09 a Starostové s 12 procenty hlasů.

Sběr dat proběhl v období od 24. do 27. srpna 2012. Výzkumu se zúčastnilo 1 032 respondentů. Statistická chyba se u jednotlivých politických stran pohybuje v rozpětí od ± 1,3% do ± 3,5%.

Ve studiu OVM zasednou i Starostové pro Liberecký kraj, které podporuje 11 procent voličů, a Změna pro Liberecký kraji, která má 10 procent příznivců. Průzkum vychází ze vzorku více než tisíce rozhovorů.

Do volebního studia OVM Speciál byli pozváni:

Eva Bartoňová (ODS)
Lenka Kadlecová (ČSSD)
Jiří Kočandrle (TOP 09 + Starostové)
Jan Korytář (Změna pro Liberecký kraj)
Stanislav Mackovík (KSČM)
Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

Šestice stran a hnutí, která bude hostem Speciálu OVM, má před ostatními výrazný náskok. Sedmé místo obsadily v průzkumu Strana práv občanů ZEMANOVCI a Nová budoucnost pro Liberecký kraj, které mají shodně tři procenta hlasů. 2,5 procenta lidí by dalo hlas koalici KDU-ČSL se Stranou soukromníků ČR. Dvě procenta v průzkumu dostala Strana pro otevřenou společnost a Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Co trápí Liberecký kraj a co by měli budoucí hejtmani řešit?

Mezi hlavní problémy regionu patří sociální napětí, hospodaření kraje s majetkem a střet zájmů. Šest pozvaných hostů ve studiu Otázek Václava Moravce Speciál by mělo občanům Liberecka vysvětlit, jak tyto nejpalčivější problémy kraje řešit.

Přímý přenos z Liberce začíná ve čtvrtek 30. srpna od 21:00 na ČT24.

Upoutávka na volební vysílání z Liberce (zdroj: ČT24)

Ve studiu mají své místo i diváci. Přihlásit se do studia mohou prostřednictvím následujícího formuláře. Do vysílání se mohou diváci zapojit i přímo se svými náměty - stačí jen na volebních stránkách vyplnit formulář „Vaše volba“.