Kubice: Novým policejním prezidentem bude Červíček

Praha – Petra Lessyho vystřídá na místě policejního prezidenta Martin Červíček, dosavadní Lessyho náměstek pro trestní řízení. Oznámil to ministr vnitra Jan Kubice. Lessy dnes skončil v čele policie a byl zbaven služebního poměru. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ho obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s kauzou náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Premiér Nečas o Kubiceho plánu na odvolání Lessyho podle svých slov předem nevěděl.

Kubice na tiskové konferenci uvedl, že se pro propuštění Lessyho ze služebního poměru rozhodl na základě zákona, který říká, že „služebník musí být propuštěn, jestliže porušil služební slib tím, že se dopustil zavrženíhodného chování, které má znaky trestného činu a je způsobilé ohrozit dobrou pověst bezpečnostního sboru“.

Kubice dodal, že situace, kdy bylo policejnímu prezidentu sděleno obvinění ze dvou přečinů, je naprosto nevídaná: „Domnívám se, že z toho nemůže mít radost nikdo. Ani já, ani policie, ani občané této země.“

Lessy je nyní na nemocenské, Kubice v tom ale problém nevidí. Lessyho neschopenka prý dorazila na ministerstvo vnitra kolem půl desáté ráno, kdy už bylo rozhodnutí o propuštění ze služebního poměru Lessymu předáváno. Propuštění člena sboru na nemocenské podle Kubiceho neodporuje ani služebnímu zákonu.

Nečas: Je to v kompetenci ministra vnitra

Premiér Petr Nečas míní, že z vývoje okolo Lessyho nemůže být nikdo šťastný. Platí prý, že orgány činné v trestním řízení musí stejně postupovat vůči všem. „Všechny kroky, které činí ministr vnitra, jsou zcela v jeho kompetenci a já je beru na vědomí,“ řekl premiér.

Lessy uvedl, že jeho obvinění bylo „jedinou cestou, jak se zbavit nepohodlného policejního prezidenta“. Nečas v minulosti hovořil o jeho politickém aktivismu, o tom, že si „hoví“ ve funkci, ze které prakticky nemůže být odvolán. „Já jsem ho kritizoval za konkrétní výroky, za konkrétní kroky. Orgány činné v trestním řízení postupují nezávisle na tom, co premiér říká nebo neříká,“ zdůraznil předseda vlády.

Martin Červíček:

  • Datum narození: 3. dubna 1972
  • Vzdělání: bezpečnostně právní studia na Policejní akademii v Praze (1996–2000); sociální pedagogika na Univerzitě v Hradci Králové (2003–2005)
  • Policistou je od roku 1990; prošel různými funkcemi v rámci uniformované i kriminální policie; do roku 2007 vedl okresní kriminálku v Náchodě; v letech 2007 až 2008 stál v čele celorepublikové dopravní policie; od října 2008 do března 2011 byl ředitelem Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy; od března 2011 byl náměstkem policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování
  • Jako o možném šéfovi policie se o Červíčkovi mluvilo už na přelomu loňského listopadu a prosince, kdy ministr vnitra Jan Kubice vyzval policejního prezidenta Petra Lessyho k rezignaci. Kubice se tehdy o Červíčkovi vyslovil pochvalně
  • V posledních měsících Červíček řídil odbornou komisi, která posuzovala možnost sloučení tří celorepublikových útvarů policie - Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), Národní protidrogové centrály a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Komise se rovněž zabývala tím, zda by měl vzniknout speciální policejní útvar, který by se zabýval pouze vyšetřováním korupce a který by spolupracoval s obdobně zaměřenými žalobci
  • Loni v květnu se Červíček podle deníku Blesk zúčastnil narozeninové oslavy náměstka ministra financí Zdeňka Zajíčka (ODS). Červíčkovou přítomností na akci, kde se to podle Blesku hemžilo politickými prominenty, byznysmeny a lobbisty, se zabýval policejní prezident Petr Lessy. Podle něj Červíček neporušil zákon ani etický kodex policie. „Nepřijde mi to však normální ani standardní,“ uvedl Lessy.
  • Má bezpečnostní prověrku na stupeň „Tajné“
  • V soutěži Policista roku 2009 získal první místo v kategorii manažer roku
TK ministra vnitra Jana Kubiceho k odvolání policejního prezidenta (zdroj: ČT24)