Nový školní rok přináší řadu změn, ale i otazníků

Praha - Do školních lavic dnes po několika letech opět zasedly děti ze silných ročníků, ve třídách je tak o 12 000 žáků více než loni. Na druhou stranu školy kvůli napjatým rozpočtům musí slučovat třídy a chybí jim i peníze na pomůcky. Školské odbory už proto avizovaly, že na září chystají protestní akce. Zatímco ředitelé bojují s nedostatkem peněz, žáky čeká celá řada novinek. Na některých školách se začne učit nový typ písma, jinde se možná dětem zkrátí přestávky. V nejistotě jsou ale nastávající maturanti. O nové podobě státní zkoušky totiž stále není rozhodnuto. Začátku školního roku se bude věnovat i speciál Do školy, který Česká televize odvysílá dnes ve 20:05 na ČT24.

Do prvních tříd sice letos přišly silné ročníky, střední školy ale naopak hlásí úbytek 26 000 žáků. Nejvíc se to týká středních odborných škol a gymnázií, které už několik let bojují s klesající poptávkou. Ministerstvo školství by síť poloprázdných středních škol rádo regulovalo, střední školství ale spadá pod kraje. Rušení a slučování navíc vždy vyvolává velké protesty studentů, učitelů i rodičů. Finanční situace ve školství se nelíbí ani odborům, které kvůli tomu chtějí hned v září protestovat. Upozorňují například na to, že ministerstvo dává stále méně peněz na pomůcky. Výjimkou nejsou ani 14 a více let staré učebnice.

Resort o problémech ví a slibuje, že od roku 2013 by se měla finanční situace výrazně zlepšit. Jasno ale bude až ve chvíli, kdy se objeví konkrétnější obrysy rozpočtu pro roky 2013 a 2014. Ministerstvo proto zatím šetří, kde se dá. Tři týdny před koncem prázdnin například zrušilo příspěvek na pomůcky pro prvňáčky. Ještě v loňském roce bylo takzvané pastelkovné 800 korun na dítě, školy za peníze kupovaly písanky nebo pomůcky na kreslení. Ředitelé nyní shání peníze jinde, větší náklady ale připadly i na rodiče. Některá města proto zrušený příspěvek kompenzují a rodičům sama přispívají.

Ministr školství Petr Fiala alespoň slíbil, že v rámci nově připravované reformy financování regionálního školství dá přednost řešení, které zachová existenci škol v obcích. Reagoval tak mimo jiné na petici za záchranu regionálního školství, která byla namířena proti reformě Fialova předchůdce Josefa Dobeše (VV). Podle jejích odpůrců by znamenala zánik řady vesnických škol. S konečným rozhodnutím chce ale Fiala rovněž počkat do chvíle, kdy bude znát konkrétnější obrysy rozpočtu pro roky 2013 a 2014.  

Státní maturita

Možná i několik měsíců nejistoty před sebou mají studenti, kteří budou skládat maturitní zkoušku. Oproti loňskému roku bude mít státní maturita pravděpodobně jen jednu úroveň, která bude odpovídat současné lehčí verzi. Změny ale ještě musí projít parlamentem. Méně náročnou variantu by pak měli podstupovat všichni maturanti včetně gymnazistů. Vysoké školy už proto avizovaly, že zřejmě nebudou v příštích dvou letech výsledky maturit zohledňovat při přijímacím řízení. Zavést pouze jednu úroveň zkoušek doporučila Fialovi skupina expertů. Vyšší verzi si totiž letos vybrala jen čtyři procenta žáků a příprava dvou variant testů zkoušky prodražovala.

Kromě jednotné úrovně maturity má být druhou hlavní změnou to, že slohové práce z češtiny budou opět známkovat kantoři na školách, ne externí hodnotitelé maturitního centra Cermat. Tento systém letos sklidil kritiku, hodnocení prý bylo nepřehledné a neobjektivní. Podrobnosti a aktuální informace ke státní maturitě najdou zájemci na speciálních webových stránkách.  

Testování znalostí žáků 5. a 9. tříd

Žáky 5. a 9. tříd čeká druhá generálka testování znalostí. První celoplošný test proběhl letos na přelomu května a června a odhalil technické obtíže, systém nezvládl nápor tisíců škol. Školáci proto tentokrát dostanou po dopsání testu jen informaci, kolik otázek napsali správně a na kolik procent test zvládli. Podrobné údaje o tom, v jaké otázce chybovali, a porovnání úspěšnosti žáka například v rámci celé školy, dostanou druhý den. Naostro by se měly testy spustit v roce 2014. Vzorová zadání s úlohami jsou dostupná na stránkách České školní inspekce.

Písmo Comenia Script
Zdroj: ČT24

Některé prvňáčky čeká nový typ písma

Novým typem písma Comenia Script začnou psát od září další děti. Písmo se dva roky testovalo na 40 vybraných školách, pilotní projekt skončil letos v červnu. Ukázalo se, že žáci s ním píší raději a navíc stejně rychle jako spojovaným psacím písmem. Díky shodným tvarům písmen také děti lépe četly. Od 3. září se tak ke zkušebním školám přidají další. Ministerstvo ale rozhodne o novém písmu definitvně až v říjnu, čeká ještě na posudek. Pravděpodobně ho ale schválí jako alternativu k tomu současnému.

Písmo Comenia Script je podobné tiskacímu, a tak je vhodné i pro žáky s lehkými dysfunkcemi, jako jsou třeba dyslektici. „Z mého pohledu jde do určité míry o revoluci z hlediska výuky psaní na prvním stupni základních škol,“ řekl o zavádění písma náměstek ministra školství Jindřich Fryč. Více informací o novém typu písma najdete zde.

Školy mohou zkrátit přestávky nebo protáhnout dopolední vyučování

Od září začne platit i nová vyhláška, která školám umožní zkrátit přestávky nebo protáhnout na prvním stupni dopolední i odpolední vyučování na šest hodin. Konkrétní počet hodin na prvním stupni si stanoví škola sama. Tento hodinový rozsah měly přitom dřív jen děti na druhém stupni, mladší mohly mít do obědové přestávky maximálně pět hodin vyučování a odpoledne také nejvýš pět.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Podle autorů vyhlášky ale umožní prodloužení dopoledního vyučování to, že děti už nebudou muset zůstávat ve škole odpoledne, což je výhodné hlavně pro dojíždějící. Novinka umožní ve zvláštních případech zkrátit i některé desetiminutové přestávky na nejméně pět minut a přestávku mezi dopoledním a odpoledním vyučováním na nejméně 30 minut. Úprava má školám usnadnit sestavování časového rozvrhu a opět vyjít vstříc dojíždějícím školákům. Změny si kvůli zlepšení organizace výuky vyžádali sami ředitelé. S nápadem na zkrácení přestávek přišel už v lednu exministr školství Josef Dobeš (VV), po vlně negativních reakcí ale návrh rychle stáhl.

Vydáno pod