Červíček: Tlaky politiků naprosto vylučuji

Praha – Nový policejní prezident Martin Červíček, který ve funkci nečekaně vystřídal Petra Lessyho, jednoznačně odmítl, že by za jeho nastoupením do čela české policie stály politické tlaky. V následujících týdnech chce policii stabilizovat a s jednotlivými krajskými řediteli projednat podobu policejního fungování od 1. ledna 2013.

O Červíčkovi, který až dosud působil na pozici Lessyho náměstka, se spekuluje jako o osobnosti preferované stranou ODS a někdejším ministrem vnitra Ivanem Langerem. A to mimo jiné proto, že žije s poslankyní za ODS Janou Černochovou. Sám nový policejní prezident ovšem tato podezření odmítl. „Naprosto vylučuji jakékoli tlaky politiků,“ uvedl v Událostech, komentářích Červíček.

„Vztah (s J. Černochovou) nezakrývám a veřejně jsem o něm informoval každého svého nadřízeného včetně policejního prezidenta. Jsem v první řadě profesionál,“ odmítá možnost, že by kvůli vztahu s koaliční poslankyní hrozil únik citlivých policejních informací do politické scény. „Nikdy jsem neporušil profesní pravidla, která souvisejí s mojí pozicí,“ prohlásil nový policejní prezident.

Problém v tom nespatřuje ani ministr vnitra Jan Kubice. „Vztah k ODS nebo k TOP 09 jsem nezkoumal, nezkoumal jsem ho u žádného policisty. Mě to nezneklidňuje. Je naprosto běžné, že vysoký policejní důstojník má za partnerku poslankyni nebo senátorku,“ uvedl dnes večer na ČT24.

Kdo je Martin Červíček?

Čtyřicetiletý plukovník Martin Červíček je absolventem Policejní akademie a královéhradecké univerzity a v policii působí od roku 1990. V srpnu 2007 se stal ředitelem dopravní policie, od října 2008 do loňského března byl v čele krajského ředitelství pražské policie, odtud přešel na policejní prezidium.

První krok ve funkci? Projednat úspory

Policejní sbory podle Červíčka pracují perfektně: „Policie je funkční a odvádí perfektní práci, přestože některé problémy ekonomického rázu musíme urychleně řešit.“ Zítra má jednat s policejními odbory, v příštích dnech se chce setkat s každým krajským policejním ředitelem a individuálně projednat organizační strukturu, aby bylo jasné, jak bude vypadat policie od prvního ledna příštího roku a jaká místa budou i navzdory rozpočtovým škrtům zachována.

„Budeme společně hledat úspory a možnosti, jak chod zefektivnit. Konkrétní místa a konkrétní struktury chci společně odsouhlasit,“ uvedl nový policejní prezident.

Červíček o jmenování do poslední chvíle nevěděl

Podle někdejšího ministra Radka Johna z dnes již opozičních Věcí veřejných se o tom, že se po Lessyho pádu stane policejním prezidentem právě Červíček, v Poslanecké sněmovně vědělo. Ministr Kubice také potvrdil, že v otázce Lessyho nástupce měl jasno. Sám nový šéf českých policistů ovšem odmítá, že by tuto informaci měl.

„Dnes dopoledne jsem byl pozván na ministerstvo vnitra a tam jsem byl seznámen s touto situací,“ konstatoval. „S panem minstrem Kubicem jsem nikdy na toto téma nemluvil, což neznamená, že s ním nemám na mnoho věcí stejný názor.“

Martin Červíček, nový policejní prezident, hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod