Koalice zatím o Lessym jednat nebude, opozice volá po mimořádné schůzi

Praha – Premiér Petr Nečas nedostal žádnou oficiální žádost o svolání jednání koaličních špiček kvůli výměně policejních prezidentů. Představitelé koaličních stran se proto kvůli konci Petra Lessyho a jmenování Martina Červíčka zatím nesejdou. Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) o potřebě koaličního jednání hovořila ve středu, LIDEM však na setkání netrvá. Peake však premiéra vyzvala, aby komunikoval s koaličními partnery. Třetí koaliční strana, TOP 09, se tohoto sporu účastnit nechce. Podle ní je to jen a pouze věc ministra vnitra. Opozice se už ale nechala slyšet, že bude chtít kvůli Lessymu svolat mimořádnou poslaneckou schůzi.

Policejního prezidenta Petra Lessyho, který měl spory s ministrem vnitra Janem Kubicem i lídry ODS a TOP 09, ve středu obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), a v policii obratem skončil. Rychlé jmenování Martina Červíčka Lessyho nástupcem znepokojilo vicepremiérku Karolínu Peake (LIDEM). „Nepochybně je na místě koaliční jednání nejen k této otázce, ale i k průběhu sněmovny příští týden,“ oznámila ve středu Peake.

Premiér Nečas ale žádnou žádost o svolání jednání koalice nedostal. „Takže nevím, jak mám na to reagovat,“ podotkl. Dodal, že odmítá spojovat výměnu policejních prezidentů s plánovaným hlasováním ve sněmovně. „Vůbec netuším, jak obsazení pozice policejního prezidenta, které je výhradní pravomocí ministra vnitra, souvisí se zákony, které jsou ve sněmovně. Nesouvisí to vůbec nijak,“ řekl předseda vlády. Nečasův mluvčí Michal Schuster však upozornil, že premiérova slova jednání koaličních špiček v příštích dnech nevylučují a s LIDEM si Nečas o výměně prezidentů promluví.

Představitelům LIDEM se ale nelíbí především to, že s nimi premiér a ministr vnitra nehovořili o výměně prezidentů předem. Podle poslankyně Dagmar Navrátilové sice je obsazení místa v čele policie starostí ministra vnitra, jde ale také o významný post. „Očekávala bych, že když jde o tak důležitý post, jako je policejní prezident, že předtím proběhnou jednání v rámci koalice,“ uvedla. Podobné jednání očekávala i Karolína Peake. „Co mě zajímá, je to, jestli pan premiér hodlá pokračovat ve sdělování zásadních věcí svým spoluhráčům v koaličním týmu skrze média, nebo jestli začneme komunikovat normálně,“ sdělila.

Lubomír Zaorálek, místopředseda sněmovny (ČSSD): „Je to tak zásadní věc, že kvůli tomu budeme chtít jednat na mimořádné schůzi sněmovny.“

Na svolání koaličního jednání zřejmě LIDEM trvat nebude. „Pokud pan premiér nebude ochoten svolat jednání, tak se neuskuteční,“ uzavřela poslankyně Navrátilová s tím, že nebude sdělovat žádná ultimáta. Peake ale během dne novinářům vzkázala, že pokud  schůzka proběhne, chtěla by na ní řešit nejen výměnu policejního ředitele, ale i sporné body nadcházející poslanecké schůze. Premiér to ovšem jasně odmítl: „Jak to souvisí se zákony, které jsou ve sněmovně? Nesouvisí to vůbec nijak. Platí to, co říkám pořád! Pokud neprojdou klíčové zákony… tak já odmítám být v čele údržbářské vlády, která sedí jenom proto, že sedí.“

Sesazení Lessyho rozbouřilo politiku (zdroj: ČT24)