Láska popírá, že by měl z kauzy DPP osobní prospěch

Praha - Advokát Václav Láska zatím podle svých slov neví, na jaké členy dozorčí rady pražského dopravního podniku (DPP) budou směřovat případná trestní oznámení. To, že nějaká padnou, je ale podle něj po dokončení analýzy smluv DPP pravděpodobné. Právě proto požádal podnik o zbavení mlčenlivosti a ukončení spolupráce. Trestní oznámení by pak podal už jako soukromá osoba. Svým kritikům zároveň vzkázal, že v takovém případě nedostane zaplaceno a není proto motivován osobním prospěchem.

Láska vypracoval pro magistrát právní analýzu problematických smluv dopravního podniku. Na základě jejích zjištění podal podnik v minulých dnech několik trestních oznámení. Advokát má ale podle svých slov rozpracované ještě další případy.

„Mám za to, že dokončím-li trestní oznámení, je velmi pravděpodobné, že budou směřovat i proti některým členům současné dozorčí rady,“ řekl ve Studiu ČT24. Právě to je podle něj důvod, proč požádal o ukončení smluvního vztahu a zbavení mlčenlivosti.

Václav Láska: „To, že dokončím trestní oznámení pod svou vlastní hlavičkou, mimo jiné znamená, že je nedostanu zaplacené. Snad budiž toto důkazem, že nejsem motivován osobním prospěchem.“

Stávající ředitelka podniku Magdalena Češková i předseda dozorčí rady Jiří Nouza s ukončením spolupráce souhlasí. O zbavení mlčenlivosti ale musí rozhodnout představenstvo, které by se podle Lásky mělo sejít ve středu.

Na jaké členy dozorčí rady by pak mohlo trestní oznámení směřovat, Láska zatím nechtěl předjímat. „Pokud trestní oznámení podám, v nějaké obecnější rovině, která neohrozí vyšetřování, bych to sdělil,“ přislíbil Láska později v pořadu ČT24 Hydepark.

Láska se měl v analýze zaměřit na smluvní vztahy z minulosti, u kterých existovalo podezření z trestné činnosti. Analyzovat měl rovněž smlouvy, u nichž nový management pod vedením Vladimíra Liche zjistil, že jsou extrémně nevýhodné a nevypověditelné. Magistrát za to advokátovi zaplatil 700 tisíc korun.

Analýza se zaměřila na deset vytipovaných oblastí, řádově šlo o stovky smluv. Odhadovaná výše škody se zde podle Lásky pohybuje kolem půl miliardy korun. Nevýhodných smluv ale bylo podle advokáta víc, celkově mohlo být z podniku ročně vyvedeno kolem miliardy korun.