Vlaky budou ke konci prázdnin delší

Praha – Posilové vozy i celý mimořádný rychlík se objeví v poslední prázdninové dny na českých kolejích. Významně bude posíleno spojení mezi Prahou a jihem Čech, kde probíhá výstava Země živitelka a navíc mistrovství Evropy v raftingu. Další klíčová trasa bude mezi Prahou a Olomoucí, resp. Ostravou, právě tudy pojede také nedělní posilový rychlík.

Od pátku do neděle se na spojích Českých drah objeví dodatečné vozy, které oproti jiným víkendům nabídnou 13 tisíc dodatečných míst k sezení. Nejdelší soupravy budou jezdit v neděli, kdy vyjede také zvláštní rychlík z Prahy do Bohumína. Spoj s odjezdem v 15:26 z hlavního nádraží obslouží zejména sever Moravy.

Nejvíce posílených vlaků však podle Petra Pošty z tiskového odboru ČD pojede mezi Prahou a jižními Čechami, kde se souběžně koná výstava Země živitelka v Českých Budějovicích a mistrovství Evropy v raftingu pod lipenskou přehradou. Na závody bude možné dojet mimořádnými regionálními spoji z krajského města do Vyššího Brodu, resp. Lipna nad Vltavou a také do Zlaté Koruny.

Posilové vozy se dále objeví na většině expresů mezi Prahou a Žilinou a některých spojích Eurcoity mezi Prahou, Brnem a Bratislavou nebo mezi Bohumínem, Břeclaví a Vídní.

Dopravce Regiojet, který jezdí na lince mezi Prahou a Ostravskem, potom od soboty zavede dodatečné dva páry vlaků. Na neděli je přesto už většina žlutých spojů do Prahy vyprodána. U povinně místenkových Pendolin ČD je situace podstatně lepší, ve zbylých spojích ČD nejsou místenky povinné. Petr Pošta z ČD rezervaci míst přesto doporučuje. Místenky na vnitrostátních spojích drah lze při současném zakoupení jízdenky získat na eshopu dopravce zdarma.