V Čechách hrozí povodně, silné deště zasáhnou celou republiku

Praha – V Čechách se mohou v pátek rozvodnit řeky. Podle Českého hydrometeorologického ústavu naprší v noci na pátek až 50 milimetrů srážek. Pršet bude v celé zemi, nejvydatnější však bude déšť v jihozápadní části republiky, kde se mohou zvýšit hladiny vodních toků na úroveň prvního stupně povodňové aktivity.

V noci na pátek a v pátek naprší v západní polovině Čech 15 až 40 milimetrů, ojediněle i 50 milimetrů za 24 hodin. „V nejnasycenějších povodích, jako je povodí Otavy a Malše, může být ojediněle dosaženo i prvního stupně povodňové aktivity,“ upozornil Jan Havelka z ČHMÚ.

Na Moravu přijdou srážky až později během pátku. Měly by být už slabší než v Čechách, nejvíce naprší v Jeseníkách a na Českomoravské vrchovině – až 30 milimetrů. Jinde by neměl celodenní úhrn srážek překročit patnáct milimetrů.

Pršet bude i v dalších dnech, o víkendu by tak mělo pominout sucho panující v posledních týdnech. I v příštím týdnu se budou vyskytovat ojedinělé přeháňky. Do Česka zároveň přijde studená fronta, v pátek a sobotu teploty nepřekročí 20 stupňů Celsia. Září by ale mělo přinést oteplení, během týdne může rtuť vystoupat až na 28 stupňů Celsia.

Předpověd počasí (zdroj: ČT24)