Ministr měl Lessyho postavit mimo službu, tvrdí policejní odborář

Praha - Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Tak hodnotí odvolání Petra Lessyho z funkce policejního prezidenta předseda Unie bezpečnostních sborů (UBS) Zdeněk Buřič. Ministr vnitra Jan Kubice podle něj neměl policejního šéfa ihned odvolávat, ale nejdříve ho postavit mimo službu. Přestože UBS zrušila plánovanou protestní akci Upír, se situací v policii je stále nespokojená. Kvůli „likvidaci bezpečnostních sborů“ proto hodlají Buřič a jeho kolegové podat trestní oznámení na neznámého pachatele.

Neshody mezi ministrem vnitra a bývalým policejním šéfem trvaly už dlouhou dobu. Kubice Lessyho opakovaně vyzval k rezignaci, ten však vždy odstoupit odmítal. „Jestliže ministr bývalého policejního prezidenta chtěl z funkce sesadit, bylo bohužel otázkou času, kdy se mu to povede,“ poznamenal v Interview ČT24 Zdeněk Buřič. „Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde,“ dodal.

Lessy v čele policie skončil poté, co ho Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila ze spáchání dvou trestných činů. Kubice následně policejního prezidenta odvolal a na jeho místo dosadil dosavadního náměstka pro trestní řízení Martina Červíčka. Buřič s tímto postupem nesouhlasí. „Je velmi nešťastné odvolat policejního prezidenta či jakéhokoliv jiného policistu jenom na základě jakéhosi obvinění. Daný příslušník by měl být maximálně postaven mimo službu do doby rozhodnutí soudu nebo doby zrušení stíhání,“ myslí si policista.

Petr Lessy a Jan Kubice
Zdroj: ČT24/ČTK

Lessy měl u policistů velký respekt

Petr Lessy byl podle něj i přes „určité mouchy“ dobrým prezidentem. Své předchůdce prý převyšoval především tím, že se „jako jediný policejní prezident od roku 1989 veřejně a jasně postavil za řadové policisty“. Kvůli údajnému politickému tlaku na vyšetřování kauzy CASA se Lessy dostal do sporu s ministrem financí Kalouskem. „To dnes u policie udělá málokdo a Lessy si tímto u příslušníků získal velký respekt,“ ocenil někdejšího šéfa Zdeněk Buřič.

GIBS Lessyho obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s kauzou náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Lessy v deníku Právo mluvil o šéfovi zlínské policie Bedřichu Koutném a jeho náměstkovi Vaňkovi v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu. Uvedl prý, že jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák zametal v minulosti jako pracovník inspekce oznámení na tehdejšího náměstka ředitele brněnské policie Vaňka.

Unie bezpečnostních sborů Ministerstva vnitra (UBS) v reakci na sesazení policejního prezidenta odvolala plánovanou protestní akci Upír. V jejím rámci měli v den říjnových krajských voleb policisté hromadně opustit službu a darovat krev. Podle Buřiče ale za změnou stál také nepřímý nátlak policejního vedení. „Po Lessyho propuštění události nabraly spád. Ovšem už předtím jednotliví funkcionáři některé příslušníky nepřímo varovali, aby se akce neúčastnili,“ vysvětlil předseda policejních odborů.

Policie
Zdroj: ČT24

UBS s protesty nekončí, proběhnou jinak

Policisté se však tímto možnosti uspořádat jinou protestní akci nevzdali. „Stále jsme nespokojeni s tím, jaká je realita u bezpečnostních sborů. Jen budeme muset najít jinou formu, která hromadně neohrozí všechny příslušníky bezpečnostních sborů,“ zdůraznil.

Jedním ze způsobů protestu by mohlo být trestní oznámení na neznámého pachatele, ve kterém si odbory chtějí stěžovat na podfinancování policie ze strany Nečasova kabinetu. „Nejenom mně přijde, že složky bezpečnostního sboru jsou systematicky likvidovány.“ Policii nyní podle něj chybí asi deset tisíc příslušníků a odborům také vadí, že řada činností, které v minulosti prováděla policie (dohled ve vlacích, letecká záchranná činnost), přechází do soukromých rukou.

Zdeněk Buřič, předseda Unie bezpečnostních sborů MV

„Jestliže z původních 17 tisíc příslušníků v přímém výkonu služby je nyní 13 tisíc a nikdo to neřeší a jestli byl původní systemizovaný počet policistů 47 tisíc a dnes jich máme 39 tisíc a tváříme se, že to je v pořádku, tak je asi něco špatně.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Vedle konce Lessyho za zrušením Upíra stojí ještě jedna událost. Během středy policejní odborář obdržel dvě SMS zprávy z neznámého čísla. Na mobilu jsem si přečetl, „že podobným způsobem, jakým byl odstraněn plukovník Lessy, jsem další na řadě já,“ upřesnil předseda UBS. O výhrůžkách sepsal úřední záznam a případ předal k trestnímu řízení. Jeho součástí mimo jiné bude prověřování, z jakého čísla mu byla zpráva poslána. O dalších lidech, kteří podobné zprávy dostali, neví.

Celou záležitost vyhrožování Buřič nebere na lehkou váhu. „Že může být policejní prezident odvolán na základě už jednou vyřešené kauzy a na základě jakýchsi nových skutečností, jsem považoval za vtip a stejně se tak stalo. Proto každou další hloupou legraci považuji za vážnou,“ podotkl.