Ministerstvo nabídne letouny L-159 soukromým zájemcům

Praha – Ministerstvo obrany nepochodilo s nabídkou prodat letouny L-159 Alca jiné armádě, a proto chystá vypsat soutěž na jejich odkoupení. Případným zájemcům z řad soukromníků nahrává fakt, že český stát nabízí jednotlivé stroje za zlomek původní celkové ceny. Podle Mladé fronty DNES resort nejprve nabídne 8 letadel jednotlivě za 1,5 až 3 miliony dolarů (30 až 60 milionů korun), v případě zájmu nabídne i další stroje. Před 12 lety armáda letadla kupovala za 480 milionů korun.

Mezi zájemci by prý mohli být milionáři z USA nebo Kanady, mezi jejichž koníčky patří pilotování proudových letounů. Stroje by se mohly hodit i leteckým školám, podle expertů jsou vhodné také pro pobřežní stráž.

„Když se nám daří prodávat nepotřebné tanky či dělostřelecké systémy, proč to nezkusit s letadly? O alky může být zájem i mezi soukromými subjekty,“ řekl MfD ministr obrany Alexandr Vondra. Stát může letadla prodat jen prostřednictvím licencovaných firem. Koncové zájemce o koupi také prověří tajné služby USA, jejichž technologie bitevník používá.

Čeští vojáci létají pouze s 24 letadly, 36 jich je v hangárech výrobce Aera Vodochody. Jejich uskladnění a konzervace stojí stát 30 milionů korun ročně. Pět letounů armáda vyměnila za dopravní letadlo Casa C-295, několik jich bylo rozebráno na náhradní díly a výrobu dvoumístných letadel, jeden stroj havaroval.

Vydáno pod