Klausův požadavek garance u restitucí považuje Kalousek za nesmysl

Praha - Žádat osobní garanci za neprolomení restituční hranice 25. února 1948 považuje ministr financí Miroslav Kalousek za nesmysl. Řekl to deníku Právo. Garanci požaduje prezident Václav Klaus od šéfů vládních stran, jinak zřejmě nepodepíše zákon o vyrovnání státu s církvemi. Podle ministra financí je podobná podmínka neústavní, prolomení restituční hranice prý navíc nehrozí.

Klausovu podmínku označil Kalousek v Právu za „nesmyslnou a neústavní“ a zcela by ji ignoroval. „To je nepřípadná novelizace ústavy. Nechci mluvit za našeho předsedu (Karla Schwarzenberga), ale já bych na něco takového nereagoval,“ cituje deník ministra. Jeho vládní kolegové i poslanci se prý za zákon zaručili svým hlasováním ve vládě a poté ve sněmovně. „Všichni, kteří nejsme předsedové stran a hlasujeme se stejnou odpovědností, se tím můžeme cítit dotčeni,“ uvedl Kalousek.

Prolomení roku 1948 nehrozí, tvrdí Kalousek 

Ministr financí odmítá, že by zákon nějak restituční hranici roku 1948 ohrozil. V rozhovoru pro Právo vyjádřil přesvědčení, že Klausovy výhrady nepodnítí některé poslance ODS k odporu vůči zákonu. „Proč by mělo být rozbuškou něco, co nedává žádný logický ani ústavní smysl? A dopis pana prezidenta žádný logický ani ústavní smysl nedává,“ řekl deníku.