Muž poslal poštou atrapu bomby, odsedí si 28 měsíců

Most – Osmatřicetiletý Pavel Šabat z Mostecka si ve vězení odpyká trest 28 měsíců za to, že letos v únoru sestrojil bombu, prostřednictvím které chtěl někoho jiného vydírat. Později se ukázalo, že bomba nebyla funkční. Muž se k činu přiznal, za vydírání a nedovolené ozbrojování mu hrozilo až osm let vězení. Státní zástupce i obhájce se vzdali práva na odvolání.

Balíček adresovaný jeho spolupracovníkovi našel 1. února na své zahradě podnikatel z Litvínova. Donesl ho do firmy v Litvínově, kde ho kolega asi za hodinu otevřel. „Balíček jsem vzal na firmu, hodil jsem ho na zadní sedačku v autě a v kanceláři na skříň,“ vypověděl dnes muž u soudu. V balíčku našel jeho spolupracovník dřevěnou krabičku, z níž vypadla devítivoltová baterie. Uvnitř byl výhružný dopis s požadavkem předání milionu korun.

Přivolaná policie nechala evakuovat asi 35 zaměstnanců firmy, přilehlou ulicí několik hodin nejezdily tramvaje. Zásahová jednotka odsouzeného zadržela 23. února dopoledne na parkovišti v Braňanech na Mostecku, poté prohledala jeho dům v Lomu. Od té doby byl muž ve vazbě.

Později se ukázalo, že bomba nebyla funkční, čímž dnes odsouzeného hájil i jeho advokát. „Nálož nebyla sofistikované zařízení, její výroba trvala pět až deset minut. Byla sestrojená tak, aby nemohla samovolně explodovat,“ řekl dnes v závěrečné řeči advokát Václav Láska. Pro svého klienta žádal podmíněný trest, připomněl, že dosud nebyl nikdy vyšetřován ani pro přestupek a ve volném čase pracuje s postiženými dětmi.

Státní zástupkyně požadovala nepodmíněný trest ve spodní třetině sazby. „Není možné se domnívat, že tímto až teroristickým způsobem je možné odčerpávat finanční prostředky, byť se domnívám, že jich někdo nabyl nelegálním způsobem,“ uvedla ve své závěrečné řeči.