Čeští piloti střídají Poláky a budou střežit Pobaltí

Šiauliai - Čeští piloti oficiálně převzali dohled nad vzdušným prostorem tří pobaltských republik. Nebe nad Estonskem, Lotyšskem a Litvou začnou chránit v sobotu. Symbolický klíč jim dnes na litevské základně Šiauliai předali jejich polští předchůdci. Čeští letci stráží pobaltské nebe podruhé v historii, jejich mise potrvá čtyři měsíce.

Symbolická výměna stráží se odehrála dnes dopoledne. Velitel polských letců Leszek Blach předal „klíč“ od vzdušného prostoru českému veliteli Petru Lančimu. Ceremoniálu se zúčastnili vysocí představitelé všech zainteresovaných zemí - Českou republiku zastupoval ministr obrany Alexandr Vondra.

„V roce 2009 jsme uspěli, jsem si jistý, že podobně tomu bude i tentokrát,“ podotkl Vondra. Dodal, že ochrana vzdušného prostoru je natolik citlivá, že není svěřována každému. Litevská ministryně obrany Rasa Juknevičienéová nejprve poděkovala polským pilotům za ochranu litevského nebe v uplynulých měsících, poté přivítala české letce.

Piloti budou působit na základně Šiauliai. Kromě vzdušného prostoru pobaltských republik mají za úkol strážit také jejich teritoriální vody. K dalším úkolům patří výcvik příslušníků řídícího střediska v litevské Karmelavě a účast na cvičeních vzdušných sil NATO v regionu. Dohled nad vzdušným prostorem pobaltských zemí bude stát českou armádu zhruba 100 milionů korun.

Čeští letci nebe nad Pobaltím střežili už v roce 2009. Dočasný domov nalezli na stejné letecké základně v Litvě, kde působili od května do konce srpna. Na švédských nadzvukových strojích JAS-39 Gripen tehdy za čtyři měsíce nalétali 404 letových hodin při 336 vzletech. Osmkrát pak odstartovali k ostré akci, při níž zasahovali proti civilním i vojenským cílům, které nedodržovaly pravidla letů po tratích civilních letových služeb.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)