Červíček v OVM: Jmenuji třetího náměstka a chci odstranit nejistotu policistů

Praha - Nový policejní prezident Martin Červíček chce pracovat se třemi náměstky. Kromě dosavadního ekonomického náměstka Petra Osvalda a bývalého šéfa jihomoravské policie Tomáše Kužela jako náměstka pro vnější službu chce obsadit i pozici pro trestní řízení, kterou dříve zastával. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce jméno třetího náměstka neoznámil, uvedl jen, že už má jistou představu. Vyloučil ale, že by šlo o šéfa pražské policie Martina Vondráška a jeho náměstka Ivana Smékala.

Červíček v Otázkách zdůraznil, že Kužela chápe v první řadě jako odborníka, který má prověrku na stupeň tajné a lustrační osvědčení. Reagoval tak na výtku, že Kužel byl pracovníkem komunistické Státní bezpečnosti. Práci u IV. správy Sboru národní bezpečnosti už dříve potvrdil s tím, že byl v roce 1989 jen několik měsíců na tamním školském oddělení a pak šel studovat na důstojnickou školu.

Červíček: Musíme odstranit nejistotu a demotivaci policistů

Jako policejní prezident se chce nyní Červíček soustředit hlavně na vnitřní problémy policie. „Musíme urychleně odstranit nejistotu a demotivaci policistů tím, že dáme jasně najevo, jak bude policie od 1. 1. 2013 vypadat a že bude funkční,“ uvedl. Zdůraznil, že policie má dva pilíře - uniformovanou policii a službu kriminální policie. „Na tom nechci v žádném případě nic měnit,“ řekl nový policejní prezident a dodal, že s nutným rušením pozic chce začít na policejním prezidiu. Pro příští rok počítá celkem s 38 996 policisty.

Červíček také vyloučil vznik Národního kriminálního úřadu, který měl sloučit tři současné elitní policejní útvary - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, protikorupční policii a Národní protidrogovou centrálu. Dodal, že nechce snižovat počty policistů na těchto útvarech. O vzniku úřadu se hovořilo za Červíčkova předchůdce Petra Lessyho.

Bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho propustil ministr vnitra Jan Kubice ze služebního poměru ve středu po devatenácti měsících poté, co ho obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby. Lessy se hodlá bránit proti rozhodnutí ministra i proti obvinění. Zastupovat jej bude ve správním řízením Václav Láska, trestní rovinu případu bude řešit advokát Tomáš Sokol. V případu Lessyho úspěchu u soudu se podle Lásky může stát, že Česká republika bude mít dva policejní prezidenty.

„Mé okolnosti nástupu do pozice policejního prezidenta mě vůbec netěší, stejně jako mě netěší problémy a některé souvislosti posledního roku, které doprovázejí policii. (…) Zvítězila ve mně odpovědnost a na tu nabídku jsem kývl,“ vysvětlil v Otázkách Červíček. Zároveň řekl, že se nyní nezabývá otázkou, zda by rezignoval na funkci, pokud by Lessy u soudu uspěl. Kritická vyjádření opozičních politiků k okolnostem svého jmenování odmítl komentovat a vyloučil jakékoliv ovlivňování policie ze strany politiků.

Martin Červíček v OVM
Zdroj: ČT24

Pokud se budu ženit, budete první, kdo se to dozví, slíbil Moravci Červíček

Poslankyně ODS a Červíčkova životní partnerka Jana Černochová se kvůli možnému střetu zájmů vzdala funkce ve sněmovním výboru pro bezpečnost i funkce předsedkyně podvýboru pro reformu policie, v nichž zasedala. Její případnou rezignaci prý neprobírali a Červíček se o ní prý dozvěděl z SMSky a z médií a při rozhovoru s jedním novinářem. „Jsem naprosto přesvědčen, že nikdy nedošlo k jakémukoliv propojení, ovlivnění nebo spojení naší profesní kariéry,“ zdůraznil v Otázkách.

„Pokud něco takového nastane, budete první, kdo se to dozví,“ slíbil Červíček Václavu Moravci v odpovědi na otázku, zda případně nechystá se svou tříletou životní partnerkou svatbu.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)