Na Vysočině kraluje levice, má podporu skoro poloviny voličů

Jihlava – Kraji Vysočina vévodí levice. Podle volebního modelu exkluzivního průzkumu pro Otázky Václava Moravce Speciál agentur SC&C a STEM/MARK ji podporuje necelých 50 procent voličů. Sociální demokracii by volilo 27,5 procenta a komunisty 19 procent oprávněných voličů. Ze stran současné vládní koalice by pětiprocentní hranici překročili jen občanští demokraté s 13 procenty a TOP 09 a Starostové s osmi procenty hlasů.

Sběr dat proběhl v období od 30. do 31. srpna 2012. Výzkumu se zúčastnilo 1 040 respondentů. Statistická chyba se u jednotlivých politických stran pohybuje v rozpětí od ± 1,2% do ± 4,0%.

Ve studiu OVM budou zastoupeni i lidovci, které podporuje 10 procent voličů, a Strana práv občanů ZEMANOVCI, která má šest procent příznivců. Průzkum vychází ze vzorku více než tisíce rozhovorů. Do studia jsou vždy pozváni zástupci šesti nejsilnějších stran.

Upoutávka na volební vysílání z Jihlavy (zdroj: ČT24)

Do volebního studia OVM Speciál byli pozváni:

Ota Benc - (ODS)

Jiří Běhounek - (ČSSD)

Ladislav Jirků - (TOP 09)

Vít Kaňkovský - (KDU-ČSL)

Jan Slámečka - (KSČM)

Bohumil Trávník - Strana práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ)

Sedmou nejsilnější stranou podle průzkumu je koalice Pro Vysočinu, tvořená SNK ED a Nestraníky. Tu by volilo 5 procent voličů. Strana zelených by získala 2,5 procenta hlasů, následována Starosty pro občany (2 procenta) a Stranou svobodných občanů (rovněž 2 procenta).

Přímý přenos z Jihlavy začíná v úterý 4. září od 21:00 večer na ČT24.

Ve studiu mají své místo i diváci, přihlásit se do studia mohou prostřednictvím následujícího formuláře. Do vysílání se mohou diváci zapojit i přímo se svými náměty - stačí jen na volebních stránkách vyplnit formulář „Vaše volba“.