Začaly opravné maturity, zkoušku dospělosti si zopakuje 23 tisíc studentů

Praha – Na skoro 200 středních školách dnes začaly opravné maturity. K těm jde přes 23 tisíc studentů, většina z nich se bude pokoušet znovu uspět při slohové práci. Z ní totiž propadlo 12 500 studentů. Maturity se letos potýkaly s řadou problémů, ministerstvo školství chce proto zkoušky dospělosti příští rok změnit.

Na jaře u státních maturit propadlo 21,2 procenta žáků. Proti výsledku se sice odvolalo 8 148 z nich, uspělo ale jen 540. Kvůli výsledkům maturit už také začaly padat první žaloby. Ministerstvo proto chystá úpravu zkoušek. Právě nejvíce kritizované slohové práce budou od příštího roku opravovat kantoři na školách, a ne externí hodnotitelé. Nově bude také jen jedna úroveň obtížnosti zkoušek. „My děláme všechno pro to, aby nová úprava maturitní zkoušky vstoupila v platnost do poloviny listopadu,“ uvedl ministr školství Petr Fiala. 

První maturitní týden se uskuteční testy a písemky státních maturit. Začnou také opravné termíny pro profilové zkoušky, tedy tu část maturit, kterou si škola pořádá sama. Do 10. září dostanou školy výsledky automaticky vyhodnocovaných testů. Pak čekají studenty ústní zkoušky, nejpozději do 20. září musí být opravné maturity ukončeny. Žáci pak dostanou maturitní vysvědčení a protokol o výsledku státní maturity.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)