Barták ke zneužití žen: Řada byla spokojená, dostávaly peníze i dárky

Praha – U Městského soudu v Praze začalo jednání s Jaroslavem Bartákem. Obviněný lékař u soudu zopakoval, že považuje kauzu za spiknutí, a obžalobu odmítl. Asistentky byly podle něj velmi pracovně vytížené a nyní se proti němu spikly, protože chtějí „nehorázně víc peněz“. Trvá také na tom, že ženy věděly, že se po nich budou chtít i služby soukromého charakteru. Popírá ale, že by je bil nebo znásilnil. Podle obžaloby sexuálně napadl 11 žen, oběťmi měly být hlavně jeho asistentky. První z nich už dnes soud vyslechl. Žena u soudu uvedla, že se Bartáka bála a neměla proto sílu odejít.

Barták hned na počátku požádal, aby se jednání konalo za nepřítomnosti veřejnosti. Soudce Stanislav Králík mu ale nevyhověl. Líčení začalo čtením obžaloby. Státní zástupkyně v ní popsala, jak zneužíval svého postavení nadřízeného. Nutil údajně asistentky na služebních cestách v cizině i ve své kanceláři k sexu. Osahával je, a když se bránily, zavíral je prý v místnosti a bil je. V některých případech je pak podle žaloby znásilnil.

Jaroslav Barták: „Přiznávám, že jsem na ně někdy mohl křičet, když jsem byl jako pes pracovitý. Můj život byl ženy a alkohol, se kterým jsem to přeháněl.“

Lékař vyslechl obžalobu bez reakcí. Svoji výpověď zahájil tím, že je rád, že je konečně před soudem a že chce očistit své jméno. Uvedl, že měl coby šéf kliniky rozsáhlý tým lidí, mezi nimi také asistentky, které ho doprovázely na zahraniční cesty a kongresy. Ženy podle něj věděly, že se bude jednat i o soukromé záležitosti. „Spousta z nich byla spokojená, byla to finančně zajímavě ohodnocená práce,“ prohlásil s tím, že jim za tyto služby dával také dárky, šaty a šperky.

Lékařova tvrzení vyvolala občas smích v řadách veřejnosti. Barták, který dříve uvedl, že ženy měly sexuální služby ve smlouvě, popisoval sex s asistentkami za peníze tak, jako by to byla zcela běžná věc. O ženách tvrdí, že byly zajímavé a šikovné, udělaly prý na něj dojem. Některé podle něj byly alkoholičky a narkomanky. Popírá ale, že by ženy bil nebo znásilnil.

Sexuioložka Hana Fifková:

„U těchto typů osobností se dá předpokládat, že mají v sobě dvojí stránku. Na mnoho lidí mohou působit pozitivně a s lidmi to umí (…) Často mají ale závažné poruchy osobnosti.“

Asistentka: Bála jsem se výhrůžek, neměla jsem sílu odejít

Městský soud připravil pro poškozené dívky speciální videokonferenční zařízení. Celé přelíčení tak sledují z jiné místnosti, účastníci řízení zase vidí jejich výpovědi na několika obrazovkách v soudní síni. „Právo klást otázky poškozené bude mít samozřejmě trestní senát, obžaloba i obhajoba a také obžalovaný,“ upřesnila mluvčí soudu Martina Lhotáková.

  • avi 392552 » Reportáž Pavly Kubálkové
  • avi 392616 » Rozhovor se sexuoložkou Hanou Fifkovou
  • avi 392373 » Reportáž Pavly Kubálkové

Jedna z Bartákových bývalých asistentek vyjádřila pro ČT obavu ze soudu. „Toho člověka jsem dva roky neviděla, nevím, jak to na mě bude působit psychicky,“ dodala. Během nadcházejících dvou týdnů vyslechne soud 17 svědků, konečný verdikt by mohl padnout do konce září.

Od Bartákova zadržení přímo na ruzyňském letišti při návratu z dovolené uplynul rok a sedm dní. Aféru spustila jedna z jeho bývalých asistentek Lucie, kterou údajně trýznil na dovolené na Filipínách. Dívka už dříve vypověděla, že ji vylákal pod záminkou pracovní cesty, tam ji bil, sexuálně napadal a vyhrožoval jí smrtí. Později se přidaly s oznámeními další ženy. Doktor už kvůli násilí na mladých ženách jednou stanul před soudem. V prosinci 2007 údajně brutálně zbil svou asistentku. Případ skončil před soudem, kde žena přijala odškodnění.

Bartákovi hrozí 12 let

Lékař čelí obžalobě ze sedmi trestných činů převážně sexuálně násilné povahy, znásilnění nevyjímaje. Útoků se měl dopustit na jedenácti dívkách, pět z nich se připojilo k trestnímu řízení s požadavkem na odškodnění v celkové výši 13 milionů korun. Podle kriminalistů se jeho jednání těžce podepsalo na psychice tří žen. Hrozí mu až 12 let.