Tluchoř: Balíček jde proti zájmům ODS i celé země

Praha – Stabilizační balíček, který obsahuje například zvýšení daně z přidané hodnoty a solidární daň z vyšších příjmů, prý zásadně odporuje nejen programu ODS i programovému prohlášení vlády, ale především jde proti zájmům země. V pořadu Interview ČT24 to řekl poslanec za ODS Petr Tluchoř. Právě on se rozhodl, že vládní balíček nepodpoří. Nesouhlasí především s dvojí sazbou DPH. Podle něj je právě jednotná sazba DPH nejdůležitější, protože zprůhledňuje daňový systém a pomáhá omezit daňové úniky.

„Jsem přesvědčen, že jde o zákon, který je v příkrém rozporu se zájmy této země,“ uvedl Tluchoř. Nemyslí si ale, že by kvůli tomu měla padnout vláda. „Já jsem opakovaně říkal, že hlasovat pro nedůvěru vládě nebudu, že považuju za hloupé tyto věci spojovat,“ dodal. S vládním balíčkem měl Tluchoř prý spolu s celou řadou kolegů problém už od začátku. Kritizuje také předsedu vlády, který podle Tluchoře neumožnil poskytnout dostatečný prostor k diskuzi. „Byly zakázány pozměňovací návrhy a nakonec ve třetím čtení bylo přijato závazné hlasování,“ podotkl.

„Bylo nutno se rozhodovat mezi loajalitou ke značce a k programu občanských demokratů a mezi loajalitou k aktuálnímu předsedovi ODS,“ zdůraznil. Sám premiér podle něj nesmyslně s tímto balíčkem začal spojovat existenci vlády. „Já ke spojení hlasování o takto špatném zákoně s existencí vlády nevidím žádný důvod,“ reagoval. Podle jeho slov se dá podat nový návrh, který by lépe reflektoval poměr sil ve vládě a zohledňoval názory občanských demokratů. „Nový návrh ani nevychází z programového prohlášení vlády,“ zdůraznil.

Petr Tluchoř:

„Jsem přesvědčen, že pokud tento zákon nebude přijat, nebude to pro vládu znamenat nic zásadního.“

Tluchořovi na vládním balíčku vadí zejména návrh na dvojí sazbu DPH. Ta původně měla být od 1.ledna 2013 sjednocená na 17,5 procentech. „Číslo je důležité, ale důležitější je pro mě jedna sazba. Ta pomáhá omezit daňové úniky (…) Průhlednost daňového systému by se tím nepochybně zvětšila,“ myslí si Tluchoř. Nesouhlasí také s tzv. milionářskou daní. „Jsem přesvědčen, že jsme do toho neprosadili nic z programu ODS, nic, s čím bychom se mohli před svými voliči vykázat. Dokonce říkám, že tyto změny směřují proti našim klíčovým voličským skupinám,“ domnívá se poslanec.

Uplynulé dva roky jsme promrhali, říká Tluchoř

Tluchoř také podotýká, že vyrovnaného rozpočtu se nedá dosáhnout zvyšováním daní a „tupými“ škrty. „Dá se toho dosáhnout pouze systémovými reformami v oblasti zdravotnictví, důchodů a sociální oblasti (…) Jsem přesvědčen, že z tohoto pohledu jsme uplynulé dva roky promrhali,“ konstatoval. Přijetí vládního balíčku by tak podle Tluchoře směřovalo proti zájmům celého státu. „Tento zákon výrazně poškozuje ekonomiku České republiky,“ dodal.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod