Pancová zůstává ve vazbě, hrozí, že by utekla

Praha - Šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, obviněná v kauze Davida Ratha, zůstává ve vazbě. Podle Okresního soudu pro Prahu-východ hrozí, že by mohla uprchnout. Nepřipustil žádnou z nabízených záruk. Advokát Pancové Tomáš Sokol podal proti rozhodnutí soudu stížnost.

Soud podle Sokola uvedl, že záruky není možné uznat kvůli právní kvalifikaci a hrozícímu vysokému trestu. „Dospěl nicméně k závěru, že již tady v tomto případě nejsou dva vazební důvody - tedy hrozba pokračování v trestné činnosti a útěková vazba, ale jsou tady důvody pouze pro útěkovou vazbu,“ prohlásil advokát. Kvůli této části verdiktu si zase ponechal lhůtu na možné podání stížnosti státní zástupce. 

Ve vazbě zůstává i další obviněný v kauze, předseda představenstva firmy Puro-Klima Martin Jireš. U něj sice soud dopoledne shledal, že vazbu může opustit, státní zástupce ale proti tomu podal stížnost. Opakoval se tak scénář ze včerejška, kdy se kvůli stížnosti státního zástupce na svobodu nedostal ani šéf stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský. Zmíněná trojice tak zůstane ve vazbě minimálně do doby, než o stížnostech rozhodne odvolací senát, tedy Krajský soud v Praze. 

V celé kauze je celkem stíháno 11 lidí, ve vazbě jich je 7. Příští týden pak soud rozhodne o bývalém poslanci Petru Kottovi a člence představenstva společnosti ML Compet Lucii Novanské. Ve vazbě byla dříve i další obviněná, kladenská podnikatelka Ivana Salačová. Poté co vypovídala, byla ale propuštěna.

Rovněž Rath se snaží dostat z vazby. Jeho žádost o propuštění na svobodu posuzoval okresní soud již v druhé polovině srpna. Stanovil mu kauci 14 milionů korun, proti čemuž se ohradil politik i státní zástupce.

V pátek ráno budou poslanci rozhodovat o již druhé žádosti policie o Rathovo vydání k dalšímu trestnímu stíhání. Sněmovna o tom rozhodla i hlasy opozice téměř jednomyslně. Rath už čelí obvinění v souvislosti s podezřením z korupce u opravy buštěhradského zámku. Policie ho teď chce stíhat kvůli případu údajných úplatků při nákupu vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí. Pancová s poslancem spolupracovala již v LOK, spolu vlastnili firmu Paracelsum, donedávna stála v čele příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, kterou nechal Rath založit v červenci 2009 a která měla zastřešit středočeské nemocnice. Byla také členkou předsednictva ČSSD.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)