Protikorupční policie navrhla obžalovat jihočeskou státní zástupkyni

České Budějovice - Útvar odhalování korupce a finanční kriminality podal návrh na obžalování státní zástupkyně z jižních Čech. Podle vyšetřování zneužila pravomoci úřední osoby, když neučinila žádná opatření k tomu, aby rozhodla o své podjatosti v trestní věci vedené proti jejímu rodinnému příteli. Uvedl to mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej – jméno žalobkyně neuvedl, ale podle popisu skutku by mohlo jít o bývalou šéfku prachatického státního zastupitelství Miroslavu Prokešovou.

„Státní zástupkyně se měla pod smyšlenou záminkou nechat od policistů informovat o stavu trestního řízení a aktivně hájit názor, že trestní stíhání obviněné osoby je nedůvodné. Nicméně měla odmítnout nechat vydat písemný pokyn k odložení věci,“ uvedl Ibehej.   

Miroslava Prokešová byla podle Nejvyššího správního soudu (NSS) podezřelá z toho, že zastavila vyšetřování kauzy podnikatele, který údajně poslal půl milionu korun na účet jejího manžela. NSS v květnu projednávání případu pozastavil s tím, že počká, až skončí trestní stíhání státní zástupkyně pro podezření na zneužití pravomoci veřejného činitele.   

Kárnou žalobu na Prokešovou podal loni ministr spravedlnosti. Státní zástupkyně ale tvrdí, že s podnikatelem přátelé nejsou a zaslané peníze byla řádná půjčka. „Spoustu lidí z Prachatic znám lépe, a přesto na ně podávám žaloby,“ řekla v květnu před kárným senátem Prokešová. Podnikatel byl podezřelý z toho, že chtěl ošidit stát na daních.