Kalousek: Bez dodržování dohod postrádá koalice smysl

Praha – Plán na zvyšování DPH otřásá vládou. Odmítá pro něj zvednout ruku sedm poslanců ODS a de facto tak shodila ze stolu celý stabilizační balíček, který je podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nutný pro sestavení úsporného rozpočtu. Právě Kalousek volá po dodržování uzavřených dohod. Zároveň upozorňuje, že balíček je sám o sobě křehkým koaličním kompromisem. Obtížně se bude hledat prostor pro případné úpravy balíčku i podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM). Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) zase poukazuje na to, že ve sporu nejde až tak o fakta a ideje, ale o politiku.

„Představte si, že bychom teď začali vyjednávat se šesti poslanci ODS změnu uzavřené a schválené dohody, tak logicky přijde dalších šest poslanců TOP 09, kterým se také nelíbí řada jiných věcí na tom balíčku, a budou říkat: my budeme chtít zase tohle nějak jinak,“ upozornil Kalousek s tím, že tímto způsobem podle něj vládnout nelze.

„Alfou a omegou koaličního vládnutí je dodržování již uzavřených dohod,“ podtrhl Kalousek. „Není-li některý z partnerů schopen kompromis dodržet, koalice postrádá smysl,“ doplnil. Ministr zároveň považuje za jisté, že s dalším předložením balíčku vláda spojí i hlasování o své důvěře. Znovu předložit příslušný návrh chce Kalousek ještě dnes. Závěrečné hlasování o něm čeká na počátku prosince.

Také Peake nevidí valný prostor pro změny

Postupsedmi poslanců ODS se nezamlouvá ani Peake. Případné pozměňovací návrhy, které se objeví při novém projednávání balíčku ve sněmovně, podle ní nemají šanci na úspěch. Na úpravě balíčku by se totiž musela shodnout celá vládní koalice. Poslanci LIDEM v balíčku daňových opatření při jeho novém projednávání žádné změny požadovat nebudou. „Předpokládám, že se to bude mlít v rámci ODS,“ soudí Peake. Už dlouho prý ale neviděla „žádnou ochotu v očích pana ministra Kalouska“ k možnosti předělávat rozpočet.

Karolína Peake

„My bychom ty zákony podpořili i nyní bez ohledu na to, jestli s nimi je, či není spojena žádost o vyslovení důvěry vládě. V konsolidačním balíčku zdaleka nejde pouze o zvyšování daní, je tam i celá řada dalších opatření, která znamenají konsolidaci státního rozpočtu, a to je pro nás zásadní.“

Drobil věří, že se dohodě podaří dostát

I když špičky ODS dnes s přesvědčováním rebelů neuspěly, řada občanských demokratů stále věří, že se podaří rozkol ve straně vyřešit a najít dostatek hlasů pro stabilizační balíček. „Já věřím, že my nakonec dospějeme k dodržení dohody uvnitř vládní koalice o to více za předpokladu, že kompromis, který byl dohodnut, byl velmi tvrdě vykomunikován. Je velmi odlišný od návrhů, které naši partneři v dubnu přinesli,“ řekl ČT24 místopředseda ODS Pavel Drobil.

Podle ministra průmyslu Martina Kuby (ODS) není načasování debaty o stabilizačním balíčku zrovna vhodné. „Já osobně považuji ten střet na klubu ne za ideový, ale více politický. Je to bohužel takové to klasické předkongresové pnutí. Byť je to pro ODS velmi složité rozhodnutí, tak ta debata měla být vedena v momentě, kdy se měnila koalice,“ míní Kuba. Právě o něm se spekuluje jako o možném novém premiérovi v případě, že by Nečasova vláda nezískala dostatečnou podporu při hlasování o důvěře. „Je to spekulace, kterou považuji za naprosto absurdní,“ reagoval Kuba s tím, že nehodlá usilovat ani o post předsedy ODS. O místo ve vedení strany se ale ucházet hodlá.

Jeden z rebelů - poslanec a bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa - tvrzení o špatném načasování odmítá. „My jsme proti tomuto návrhu chtěli vystupovat už někdy v březnu před zahájením prvního čtení. Pan premiér nám jednoznačně řekl, že není třeba o tom ještě diskutovat, že diskuse proběhne na klubu v rámci druhého a třetího čtení. V okamžiku, kdy to bylo před třetím čtením, tak jsme s tím opět vystoupili. Pan premiér Nečas nám oznámil, že vše je dohodnuto s koaličními partnery,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 na obranu rebelů.

Ivan Fuksa

„Do této doby to byla otázka jen a jen mojí loajality, která byla po celých 20 let mého členství v ODS. V tuto chvíli ta pověstná kapka naplnila pohár, který přetekl, a v tuto chvíli už je zapotřebí křičet, že rozpočet se nebude vyvíjet dobře.“

VV: Poslanci ODS nechtějí být šílení

Naopak pochopení pro spory uvnitř ODS má bývalý koaliční partner Věci veřejné. Ty považují zvyšování DPH v současné ekonomické situaci, kdy hospodářství klesá, za naprosto šílené. „Stále méně poslanců chce býti šílených a ve svých regionech vysvětlovat většině obyvatel, že v této budově sídlí kolektivní šílenství nebo absolutní poslušnost pánům Kalouskovi a Nečasovi,“ prohlásil předseda VV Radek John.

Kromě zvýšení DPH o procentní bod na 15 a 21 procent vláda do balíčku přibalila také například omezení výdajových paušálů, v rámci kterého by živnostníci užívající paušály v budoucnu nemohli uplatňovat daňovou slevu na děti a manželku. Balíček dále obsahuje také tzv. solidární zvýšení daně. Jde o sedmiprocentní daň pro lidi s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně. Současně s tím ruší stropy u pojistného na veřejné zdravotní pojištění pro roky 2013 až 2015.