Bokovo údajné napadení strážníka se bude řešit jen jako přestupek

Brno - Údajné napadení strážníka aktivistou Johnem Bokem nebylo trestným činem. Obvodní soud pro Prahu 8 proto případ postoupil městskému úřadu k posouzení, zda muž nespáchal přestupek. Kauzou se ale bude nejprve zabývat pražský městský soud, státní zástupkyně podala proti rozhodnutí stížnost. Obvodní soud původně šéfovi spolku Šalamoun vyměřil pětiměsíční trest vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Nejvyšší soud ale rozsudek začátkem července zrušil a případ vrátil k novému projednání.

„Byť také (stejně jako státní zástupkyně) osobně nesouhlasím s usnesením Nejvyššího soudu…, jsem povinen respektovat jeho právní závěry,“ prohlásil dnes předseda senátu Petr Novák. Nejvyšší soud v červenci uvedl, že strážníci jednali při sporném incidentu nesprávně a mimo své pravomoci. Jejich postup měl rysy svévole. Bok tak reagoval na jejich neadekvátní chování. Aktivista obvinění od počátku odmítal a tvrdil, že městský policista naopak napadl jeho, když se zastal Romů.

Podle Nejvyššího soudu sice Bok nemohl spáchat trestný čin násilí proti úřední osobě, mohl se ale dopustit jiného protiprávního činu. Soud se tak dnes zabýval tím, zda Bok fackou nespáchal třeba výtržnictví. Podle něho ale v obdobných případech, kdy dal facku například Miroslav Macek Davidu Rathovi nebo Miroslav Kalousek mladíkovi, bylo vždy jednání posouzeno jako přestupek. „Nezbývá nám tedy nic jiného než případ postoupit Úřadu městské části Praha 8,“ dodal předseda senátu.

Událost se stala předloni v květnu v ulici Kaizlovy sady v Praze, kde tříčlenná hlídka městské policie řešila dopravní přestupek. Kolemjdoucí Bok začal na strážníky křičet, aby posádku vozu nechali na pokoji. Poté opakovaně odmítl výzvu k prokázání totožnosti, následně podle obžaloby jednoho strážníka praštil do ruky a obličeje. Muž byl 42 dnů v pracovní neschopnosti, prý ho bolelo za krkem.

Bok už dříve před soudem uvedl, že si všiml, jak se strážníci dohadují s osádkou vozu stojícího v zákazu vjezdu. Tvrdil, že jeden strážník ženě z auta vyhrožoval zatčením a předvedením na stanici. Městští policisté prý také bezdůvodně lustrovali celou posádku vozu a měli rasistické narážky.

Jeden strážník se podle Boka choval agresivně a xenofobně. Proto se aktivista posádky vozu zastal. Následovala výměna názorů. Poté prý k němu přiběhl strážník Vít N. a začal ho prstem šťouchat do hrudi. Když to udělal několikrát, tak mu ruku odstrčil. Strážník ho pak údajně udeřil do hrudi pěstí a snažil se ho povalit na zem. Nakonec ho prý přirazil ke zdi a začal škrtit.

Vydáno pod