Konkurz na ředitele pražských strážníků se zřejmě zruší

Praha - Konkurz na ředitele pražských strážníků asi bude zrušen. S údajně diskriminující podmínkou, aby měl prověrku Národního bezpečnostního úřadu, totiž nesouhlasí TOP 09 i ČSSD. Pražští radní za TOP 09 už během dne uvedli, že se nechtějí na výběru podílet. Radní pro oblast IT Eva Vorlíčková a radní pro legislativu Lukáš Manhart proto dnes ukončili členství ve výběrové komisi.

Pražská koalice ODS a TOP 09 se kvůli výběru nového ředitele městské policie pře už několik dnů. TOP 09 nesouhlasí s podmínkami, které musí budoucí ředitel splňovat, a chce kvůli tomu konkurz zrušit. Výběr ředitele musí schválit zastupitelstvo hlavního města, v kterém má TOP 09 a ČSSD 40 členů ze 63.

„Jsem přesvědčen, že pro výkon ředitele městské policie není nezbytná bezpečnostní prověrka,“ domnívá se Manhart. „Pokud hlavní město Praha bude na bezpečnostní prověrce trvat, bude nutné, aby měl budoucí ředitel možnost si takovou prověrku doplnit,“ dodal. Jinak prý budou upřednostněni předem vybraní uchazeči, kteří bezpečnostní prověrkou prošli v minulosti.

Podle ČSSD může podmínka vzbuzovat podezření, že je konkurz někomu ušitý na míru. Předseda klubu zastupitelů Petr Dolínek proto krok TOP 09 uvítal, vadí mu také, že opoziční sociální demokraté nebyli přizváni do komise, která má o řediteli rozhodnout.

Přihlásilo se dvanáct zájemců

Podle šéfa zastupitelského klubu TOP 09 Tomáše Hudečka není prověrka pro výběrové řízení potřeba a nebyla požadována ani v historii. Problém vidí i v tom, že případní uchazeči, kteří ji nemají, si o ni sami nemohou jako fyzická osoba požádat. „Může vám být vytvořena až na základě vaší funkce,“ řekl ve Studiu ČT24. Z výběrového řízení jsou tak podle Hudečka vyloučeni například vysocí policejní důstojníci. „Pokud Praha na prověrce trvá, může ji zadat pro už instalovaného ředitele,“ dodal.

Komise, která má šéfa strážníků vybrat, před dvěma týdny otevřela obálky se jmény uchazečů. Přihlásilo se dvanáct zájemců. Nový ředitel by se měl funkce ujmout na podzim. Minulý ředitel Vladimír Kotrouš byl obviněn z korupce, podle policie přijal úplatek.

Rozhovor s Tomášem Hudečkem (zdroj: ČT24)