Za uplácení Babákova asistenta potvrdil soud pokuty

Praha – Soud uložil libereckým podnikatelům Jiřímu Zeronikovi a Josefu Šlechtovi peněžité tresty; každý musí zaplatit sto tisíc korun za to, že se nepřímo snažili uplatit Šimona Stejkozu, asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka. Pokud peníze nesloží, půjdou na půl roku do vězení. Odvolací senát potvrdil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1.

Zeronik se Šlechtou nabídli Stejkozovi prostřednictvím svého známého 15 milionů korun za to, aby jim pomohl zařídit dotaci pro soukromou vysokou školu. Podnikatelé vinu odmítají, žádali od odvolacího senátu, aby vyslechl samotného Babáka. Soud ale jejich požadavek zamítl. „Oba muži uvedli, že budou proti verdiktu podávat dovolání,“ řekla mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Zeronik, Šlechta a jejich známý Milan Hlinica od Stejkozy žádali zajištění dotace prostřednictvím svého šéfa. Peníze měly připadnout na zřízení a výstavbu soukromé technické vysoké školy za 250 milionů korun od ministerstva školství, které vedl ministr za VV Josef Dobeš. Hnilica pak předal Babákovu asistentovi 305 tisíc korun, Stejkoza už v té době ale spolupracoval s policií. Částka podle dnešního rozhodnutí soudu propadne státu.

Všichni tři muži u hlavního líčení shodně tvrdili, že Hnilica dostal od podnikatelů půjčku. Hnilica, který byl již za uplácení odsouzen, pak podle svých slov jednal sám. Obvodní soud však označil jeho výpověď za naprosto lživou, účelovou a loajální k Zeronikovi a Šlechtovi. Podle něj pravděpodobně muži Hnilicovi za jeho tvrzení zaplatili. Obhájci obžalovaných už dříve uvedli, že Stejkoza si o úplatek řekl sám, a situaci označili za policejní provokaci. Podle soudu však byla Stejkozova výpověď pravdivá.

Vydáno pod