Žáků původem z ciziny přibývá, ale pomaleji

Praha - Na základních a středních školách přibývá žáků z cizích zemí, aktuální číslo přesáhlo 23 tisíc. Přesto příliv cizinců do škol zpomaluje. Nejvíce jich je z Ukrajiny, Vietnamu a ze Slovenska. Stěžejní problém pro ně i jejich učitele představuje schopnost domluvit se česky. Ministerstvo školství sice integraci cizinců podporuje, o peníze ale musejí školy žádat.

„Rozdělujeme děti na ty, které nemají komunikační problémy, a několik dětí, které je mají,“ říká třeba Petr Vodsloň, ředitel FZŠ Mezi školami. Kdo je odkud, učitele u cizinců na školách příliš nezajímá, důležitější je čeština. Učitelům chybí speciální učebnice, na jejich vzdělávání nejsou peníze. S výukou nových studentů jim proto často musí pomáhat i spolužáci, kteří jsou v Česku déle.

Ministerstvo školství sice dává školám na začleňování cizinců peníze, ty si ale musí žádat o granty a není jisté, že je dostanou. A pokud přece, většinou pozdě. „Ministerstvo školství, sice s drobným zpožděním, ale reaguje na požadavky škol,“ uvedl náměstek ministra školství Jindřich Fryč.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)